Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Polexit: Pericol pentru Uniunea Europeană - Polonia ar putea ieși din blocul comunitar

© REUTERS / Yves HermanDonald Tusk
Donald Tusk - Sputnik Moldova
Abonare
La sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la menţinerea statului de drept în Polonia, după ce au fost adoptate în total „13 acte legislative controversate” în opinia Comisiei, care au afectat sistemul judiciar al ţării.

CHIȘINĂU, 12 nov – Sputnik. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat că există un „pericol foarte mare” ca Polonia să iasă din Uniunea Europeană „accidental”, vorbind despre așa-numitul scenariu „Polexit”, care ar putea avea loc dacă Varșovia continuă să fie în dezacord cu Bruxelles-ul cu privire la reformele judiciare.

A carnival float depicts British Prime Minister Theresa May with a gun and the writing 'Brexit' on it prior to the traditional carnival parade in Duesseldorf, Germany, on Monday, Feb. 27, 2017. - Sputnik Moldova
Lider UE, ultimatum către Marea Britanie: „Martie este sfârşitul jocului pentru Brexit!”

Îndemnând guvernul polonez să înceteze disputa cu UE, Tusk i-a transmis un avertisment lui Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului de guvernământ al Poloniei, PiS (Justiţie şi Dreptate), care riscă să scoată Polonia din blocul comunitar.

Tusk a subliniat că nu-i pasă dacă Kaczynski „planifică o ieșire din UE sau doar inițiază anumite procese care vor conduce către acest rezultat”.

„Am experiență cu premierul britanic David Cameron, am lucrat zi de zi în cooperare cu el pentru a evita Brexitul. A venit cu ideea organizării unui referendum, apoi a făcut tot posibilul să mențină Marea Britanie în UE, dar a condus Regatul Unit către ieşire”, a subliniat Tusk, citat de Sputnik Internaţional

El a adăugat că se teme că în Europa „voința de a menține Polonia în UE prin toate mijloacele poate să fie mai scăzută decât în cazul Regatului Unit” și că „situația este foarte, foarte gravă”.

La jumătatea lunii august, Reţeaua Europeană a Consiliilor Judiciare (ENCJ) a avertizat că poate suspenda calitatea Poloniei de membru în organizație din cauza faptului că țara nu s-a conformat cerințelor UE în privinţa reformelor judiciare.

Exit - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Sondaj-şoc: Pentru jumătate dintre europeni, UE este „irelevantă". Mai multe „Brexit"-uri

Avertizarea vine după ce, în decembrie 2017, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la menţinerea statului de drept în Polonia, susţinând că Varșovia permite puterii executive și legislative să intervină în treburile justiției, ceea ce conduce la subminarea independenței judiciare a statului.

În 2017, parlamentul polonez a adoptat încă o lege controversată, în opinia Comisiei Europene, scăzând vârsta de pensionare pentru judecătorii Curții Supreme de la 70 la 65 de ani, obligând 27 de judecători din 72, inclusiv primul președinte al instanței, să se pensioneze mai devreme.

Fluxul de știri
0