Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi măsuri pentru îmbunătățirea calității apei potabile

© Sputnik / Петрухин / Accesați arhiva multimediaFântână
Fântână - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Executivul a aprobat astăzi un proiect de lege privind calitatea apei potabile în țara noastră.

CHIȘINĂU, 9 nov - Sputnik. Calitatea apei destinate pentru consum va fi îmbunătățită, fiind asigurată puritatea acesteia și exclus orice risc pentru sănătatea oamenilor. În acest sens, Executivul a aprobat astăzi proiectul de lege privind calitatea apei potabile.

Anatol Prohnițchi - Sputnik Moldova
Anatol Prohnițchi: Lacurile și râurile din Moldova sunt bombe ecologice

Documentul stabilește procesul de monitorizare a calității, condițiile de calitate a apei, precum și autoritățile responsabile pentru informare și monitorizare. Potrivit proiectului, parametrilor stabiliți trebuie să corespundă apa din robinetul consumătorului, apa potabilă îmbuteliată, precum și apa folosită în procesul de producție la întreprinderile alimentare. Aceasta trebuie să fie curată, lipsită de microorganisme, paraziți sau substanțe care prin concentrația sa constituie un pericol potențial pentru sănătatea umană.

În acest sens, producătorii și distribuitorii vor fi obligați să respecte parametrii de calitate și să elaboreze planuri de siguranță a apei.

De calitatea apei vor fi responsabile și autoritățile publice. Astfel, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) va monitoriza calitatea apei la fiecare etapă de producere, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va supraveghea calitatea apei potabile utilizate de întreprinderile de profil alimentar și a apei îmbuteliate comercializate.

Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип - Sputnik Moldova
Societate
Premierul Filip anunță controale de proporții în toată țara: Cine va fi vizat

De asemenea, vor fi supuse controalelor sursele ce asigură apa potabilă în mediul rural, spre exemplu fântânile. Acestea vor fi verificate o dată la 3 ani de către subdiviziunile teritoriale ale ANSP. În cazul în care analizele de laborator vor indica că apa nu întrunește condițiile necesare, se va interzice utilizarea acesteia pentru consumul uman, al animalelor şi pentru irigații.

În scopul informării consumatorilor, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale va publica pe pagina web a instituției, o dată la 3 ani, Raportul naţional privind calitatea apei potabile.

Fluxul de știri
0