Maia Sandu și Andrei Năstase au revenit din turneul lor european aducând cu sine și un trofeu: o fotografie alături de Angela Merkel. Maia Sandu a plasat imediat această poză pe Facebook, însoțind-o de un comentariu inspirat, din care ar trebui să concluzionăm că liderul Germaniei susține cu înflăcărare lupta eroică dusă de Sandu (și Năstase care i s-a alăturat) și crede cu tărie în viitorul politic strălucit al acestora.
Cât este de important să te oprești la timp
Se spune că legendarului bandit din Odesa Mișca Iaponcik, cel care a balansat pe marginea prăpastiei în timpul războiului civil, îi plăcea să repete fraza: „Dacă începi să tragi, nu uita să te oprești la timp”. Ar fi bine ca acest principiu înțelept să fie preluat și de unii politicieni moldoveni. Pentru că începând să vorbească, aceștia uită uneori să se mai oprească. Însă trebuie să știi măsura, pentru că altfel devii ridicol și pățești rușinea. Tocmai ca în acest caz.
Iată ce a declarat Maia Sandu:
„Doamna Cancelar Angela Merkel… a apreciat capacitatea de rezistență a cetățenilor și unitatea forțelor pro-democrație și proeuropene în lupta inegală cu regimul. Grație parteneriatelor noastre din cadrul celei mai mari familii europene, avem certitudinea că odată ajunși la putere vom putea valorifica aceste parteneriate în interesul cetățenilor în procesul de transformare a Republicii Moldova într-un stat liber, prosper, european.”
Și tot așa mai departe.
Dar să ne suflecăm deci mânecile și să disecăm această declarație temerară.
Doamna Sandu, sunteți sigură că Angela Merkel, alături de care v-ați fotografiat, a spus de genul acesta? Chiar așa a și spus, că apreciază „capacitatea de rezistență a cetățenilor”? Aveți și o înregistrare video?
Haideți să-i trimitem această postare a dumneavoastră de pe Facebook la Cancelaria lui Merkel, însoțind-o de o întrebare naivă: este oare adevărat că Germania susține în Moldova o anumită „rezistență”, despre care scrie doamna Sandu? Și este oare adevărat că Germania pledează pentru înlăturarea de la putere a actualului guvern de la Chișinău pe care, potrivit lui Sandu, Berlinul îl consideră „regim”?
Pentru că asta ar rezulta din spusele ex-ministrului Educației al Republicii Moldova.
Și îți vine să-i zici: ascultă, doamnă Sandu, de ce faceți din Angela Merkel un fel de Lev Troțki în fustă? De ce, cu o inocență infantilă, prezentați aspirațiile drept realitate, scrieți despre ceea ce nu s-a întâmplat și îi discreditați pe cei care s-au trezit cu beleaua pe cap, acceptat să se fotografieze cu Dumneavoastră?
Vă dați seama, doamnă ex-ministru al Educației și președinte de partid politic, că există aici o nuanță. S-ar putea să fiți un bun specialist în… Ce profesie aveți? Scuzați-mă, îmi vine greu să-mi amintesc. Dar să afirma că cancelarul Germaniei, țară care întreține de ani buni relații diplomatice cu Republica Moldova, ar putea ”trânti” la o întâlnire oficială cu niște opoziționiști locali ceva de genul „rezistența cetățenilor” și „lupta cu regimul” – nu este doar o simplă impertinență. Aceasta este o adevărată denaturare și o minciună.
Atunci când dorești fructul interzis…
Niciun politician european responsabil, chiar și cel mai puțin important, dar cu atât mai mult unul care deține o funcție oficială, dar cu atât mai mult însăși Angela Merkel – niciodată, nici în discuții particulare, nici în cadrul întrevederilor oficiale, nu va spune ceva care să poată fi calificat drept ingerință în procesul electoral dintr-o țară străină. Care, să nu uităm, flutură cu atâta înverșunare drapelul Uniunii Europene încât mai că nu stârnește o adevărată furtună.
Niciodată cancelarul RFG nu ar fi calificat guvernul „proeuropean” al Moldovei drept „regim”. Și niciodată, apreciind situația din această țară, nu ar fi utilizat cuvântul „rezistență”.
Este posibil ca, în virtutea lipsei de cultura politică și cunoașterea insuficientă a ceea ce se întâmplă în politica publică, Maia Sandu nu-și dă seama de anumite lucruri. De exemplu, nu înțelege că nu este de bon ton să-i ceri conducătorului unei țari străine să facă declarații în susținerea opoziției din străinătate (în perioada electorală!). Acest lucru este la fel de necuviincios, ca și cum în timpul unui banchet în Parlamentul European cineva ar sări pe masă strigând „Iu-hu!” și ar începe a dansa jig-ul irlandez.
Însă și mai indecent este să folosești, fără a cere voie, imaginea cancelarului Germaniei în scopurile tale strict electorale, vânând-o pe hol pentru a face cu ea un selfi. Acesta este deja un scandal diplomatic internațional. Iar dacă Sandu nu înțelege acest lucru, Andrei Năstase, ca jurist, i-ar fi putut șopti aliatei sale că a luat-o razna. Dar, iată că nu i-a șoptit.
„Putem face o fotografie cu Dumneavoastră?”
În general, această istorie pare stupidă și jalnică.
Înțelegem cu toții de ce unii politicieni moldoveni aleargă pe holurile Parlamentului European și ale Comisiei Europene ca să prindă ”vedete” de acolo. Iar, odată ce le-au prins, imediat fac o poză cu victima. Care, scăpând din îmbrățișările strânse, o iau îndată la goană văzându-și de treburile lor și uitând pe loc cine sunt respectivele persoane.
De regulă, amatorii de „selfie”-uri politice sunt niște ratați care în realitate sunt lipsiți de orice susținere. Ei sunt nevoiți să piardă o groază de timp și eforturi, îmbunând consilierii, pentru a li se permite „să facă o poză cu vedeta” pe fundalul unui oarecare banner impunător.
De altfel, în postarea Maiei Sandu de pe Facebook este o frază pe deplin credibilă: „Doamna Cancelar Angela Merkel și-a exprimat regretul că Republica Moldova a ajuns, din povestea de succes a parteneriatului estic, într-o situație dramatică”.
Asta o putem crede, deoarece Angela Merkel nu a spus nimic nou. Într-adevăr, Europa și-a exprimat în repetate rânduri profunda dezamăgire în legătură cu „istoria de succes” a Moldovei, care a ajuns deja de poveste.
Însă, ghinion: în anii în care sub ruinele „istoriei de succes” în Moldova erau îngropate iluziile europene, doamna Sandu deținea o funcție de răspundere în Guvern. Și și-a adus o contribuție apreciabilă în organizarea acelui colaps de care acum încearcă să se disocieze.
Rușine, domnilor politicieni, rușine. Nu-i frumos.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției.