Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Situație incredibilă la Spitalul nr.1 din Capitală: Pacienți și cadavre în același salon

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaВрач в больнице, архивное фото
Врач в больнице, архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia creată de Primăria Chișinău pentru examinarea unor sesizări ale angajaților Spitalului a descoperit mai multe încălcări grave în cadrul instituției medicale, inclusiv condiții proaste pentru pacienți, hărțuirea angajaților și demiterea nejustificată a unor medici cu experiență.

CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Grupul de lucru instituit de Primărie și-a făcut publice concluziile, constatând că neregulile și abateri în activitatea managementului  IMSP Spitalului Clinic Municipal Nr. 1, sesizate atât de angajații unității medicale, cât și de pacienți s-au confirmat în cea mai mare parte.

De menționat că, în urma acțiunilor conducerii spitalului, pe rol se află nouă procese de judecată intentate de actuali sau foști angajați ai spitalului, ceea ce denotă o situație extrem de tensionată în colectiv și incapacitatea conducerii de a gestiona și soluționa conflictele.

Grupul de lucru a ajuns la concluzia că administrația Spitalul Clinic Municipal nr.1 în persoana directorului Iurie Dondiuc nu a gestionat eficient și corect mijloacele financiare și bunurile materiale, nu a asigurat transparența în activitatea instituției, încălcând în felul acesta mai multe prevederi legale.

Reorganizare după bunul plac

Astfel, administrația a reorganizat în 2016 secțiile de anesteziologie-reanimare și a modificat organigramei instituției prin comasarea a două secții cu profil diferit – de anesteziologie-reanimare a serviciului chirurgical-somatic și cea de anesteziologie-reanimare a serviciului obstetrical-ginecologic în una singură.

Больничный коридор  - Sputnik Moldova
Societate
Vor zbura capete la Spitalul nr.1 din Capitală? O comisie ministerială examinează situația

Comisia menționează că acest tip de reorganizare ține doar de competența Fondatorului – Consiliului municipal Chișinău. Prin urmare, nici Consiliul de administrație, nici conducătorul instituției medico-sanitare publice nu era în drept să o realizeze.

Mai mult decât atât, comasarea a fost făcută în pofida recomandărilor repetate ale Ministerului Sănătății, care consideră comasarea secțiilor inoportună.

Și mai grav este faptul că, în urma acestei reorganizări, patru medici anesteziologi-reanimatologi cu experiență și cu o calificare înaltă au fost concediați pentru că s-au redus funcțiile. Iar acest lucru se întâmplă în condițiile în care spitalul se confruntă cu o insuficiență de medici de acest profil.

Condiții pentru administrație, nu și pentru pacienți

Medicii de la SCM nr.1 le-au relatat membrilor comisiei că, deși în spital se fac multe achiziții, condițiile pentru pacienți rămân proaste în continuare - lenjeria de pat este uzată și nu corespund normelor sanitar-igienice ca și alte ustensile.

Pe de altă parte, comisia de anchetă a precizat că, la momentul desfășurării vizitei în spital, în birourile funcționarilor spitalului se instalau aparate pentru aer condiționat, deși în saloanele multor secții, acolo unde sunt pacienți care au mai mare nevoie de ele, aceste aparate lipsesc.

Pacient la spital - Sputnik Moldova
Societate
Se întâmplă în Moldova: Un medic a fost bătut cu cruzime chiar în spital

Nereguli au fost depistate și în secția nou-creată de primiri urgente UPU. Deși este echipată în conformitate cu toate standardele în domeniu, secția se confruntă cu lipsă acută de personal medical. Noaptea, de gardă rămâne un singur medic pentru două secții, iar în situația în care vor exista două sau mai multe cazuri simultane, pacienții vor rămâne fără asistență medicală.

Cadavrele, în saloanele în care se află și pacienți

Comisia a mai atenționat asupra unei situații de-a dreptul șocante. Astfel, potrivit Protocolului clinic instituțional, cadavrele pacienților decedați sunt transportate la morgă după două ore de la constatarea morții. Însă Protocolul nu explică ce se întâmplă cu cadavrul în acele două ore de la constatarea morții biologice până la transferul lui. Vicedirectorul Ion Arteni a confirmat că spitalul nu dispune de spații pentru acest scop și cadavrele rămân adesea în saloane unde se află și pacienți.

Administrația Spitalului a încălcat și prevederile contractuale cu personalul medical. În speță, medicii secției anesteziologie-reanimare sunt obligați să facă gărzi de 24 de ore, ceea ce constituie o încălcare a legislației muncii, dar și duc la epuizarea medicilor, care ar putea admite în aceste condiții erori umane.

Ar mai fi de menționat că, după constituirea comisiei de anchetă, directorul Spitalului nr. 1 din Capitală a demisionat, iar ordinul a fost semnat și de primarul interimar Ruslan Codreanu.

Totodată, amintim că și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a instituit o Comisie care examinează activitatea managementului  IMSP Spitalului Clinic Municipal Nr. 1.Aceasta urma să activeze în perioada  29 octombrie - 1 noiembrie curent, iar concluziile să le prezentate până în data de 5 noiembrie. Până în momentul de față, aceste concluzii nu au fost făcute publice.

Fluxul de știri
0