Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reprezentanții structurilor de forță, chemați astăzi la audieri în Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariParlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Audierile vor începe la ora 09.00 și se vor desfășura cu ușile închise. Presa va fi admisă în sala de ședințe doar pentru filmări protocolare.

CHIȘINĂU, 2 nov – Sputnik. Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice va începe vineri, 2 noiembrie, audierea autorităților responsabile. Membrii comisiei se vor întruni, începând cu ora 09.00, iar audierile se vor desfășura cu ușile închise. Presa va fi admisă în sala de ședințe doar pentru filmări protocolare.

 ”Am înaintat o serie de demersuri autorităților și partidelor politice, solicitând informația necesară. Informațiile primite oficial de la instituții, la această etapă, relevă o serie de aspecte importante pentru ancheta comisiei, de aceea am decis să invităm reprezentanții acestor instituții pentru a discuta pe marginea informațiilor furnizate”, a declarat președintele comisiei, deputatul Igor Vremea.

Astfel, la audieri vineri vor fi chemați reprezentanții structurilor de stat care au sesizat problema de fond ce este anchetată de parlamentari. Este vorba despre MAI, Procuratura Generală, SIS, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Potrivit lui Vremea, urmează să fie audiați și reprezentanții organizațiilor vizate de legături cu Fundația ”Open Dialog”, în așa fel încât comisia de anchetă să aibă o imagine completă asupra situației și să poată elabora un raport cât mai complex și echilibrat, pe care să-l prezinte în plenul Parlamentului.

Майя Санду и Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Misterul se va dezlega în decembrie: Primesc sau nu bani din afară Sandu și Năstase

La 4 octombrie, Legislativul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației ”Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice. Comisia urmează să prezinte raportul în Parlament în termen de 60 de zile de la data fondării.

La baza creării acestei comisii au stat unele informații apărute în presă, potrivit cărora ar exista o legătură strânsă dintre această fundație și mai multe formațiuni politice din țară atât din Parlament, cât și din opoziția extra-parlamentară. Potrivit democraților, care au propus crearea acestei comisii, este vorba de Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, Platforma Demnitate și Adevăr, în fruntea căreia se află Andrei Năstase, dar și Partidul Liberal Democrat din Moldova, care are cinci deputați în actualul Parlament.

Audieri la sânge: Parlamentul va afla pentru cine lucrează unele partide din Moldova>>>

Împotriva creării acestei comisii s-au exprimat deputații din fracțiunile PLDM și PL. Liberal-democrații au numit intenția de a crea comisia de anchetă, drept o ”execuție a opoziției”. Liberalii au propus ca respectiva comisie să ancheteze nu doar Fundația ”Otwarty Dialog”, dar și alte ONG-uri.

În comisiei și-au delegat reprezentanți PD – 2 deputați, PSRM – doi deputați și un deputat din partea Grupului Popular European.

Fluxul de știri
0