Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Zi istorică: Declanșarea celui mai dur conflict între Statele Unite ale Americii și Europa

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaCasa Albă - Imagine Simbol
Casa Albă - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Începând cu ziua de 5 noiembrie, a intrat în vigoare pachetul de sancțiuni ale SUA împotriva Iranului, care prevede și sancțiuni secundare împotriva tuturor statelor care vor continua să facă afaceri cu Teheranul.

BUCUREȘTI, 5 nov – Sputnik. Washingtonul a restabilit sancțiunile împotriva Iranului, care au existat până la semnarea Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune cu privire la programul nuclear iranian. Aceste măsuri restrictive vor viza, în special, exportul de petrol.

Vineri, Donald Trump a anunțat că aceste sancțiuni sunt cele mai dure din toate cele introduse împotriva Teheranului. Potrivit lui, “acestea deja au un efect distrugător asupra economiei iraniene” – valuta națională s-a devalorizat cu 70 la sută, inflația în octombrie a constituit 37 la sută, iar economia intră în recesiune.

NATO - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Expert: Amplasarea unei baze militare a SUA în apropierea Rusiei este o idee proastă

Mai devreme, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că în lista sancțiunilor au fost introduse peste 600 de persoane și companii. Cei care vor continua să facă afaceri cu iranienii, riscă să fie loviți de sancțiunile SUA. Potrivit lui, măsurile restrictive “ar trebui să influențeze comportamentul regimului iranian”.

Autoritățile din Iran au reacționat dur la noile sancțiuni. Președintele Hasan Rouhani a declarat că țara va continua să vândă petrol și promite că Washingtonul „va avea de regretat”. La rândul său, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a menționat că SUA și-au propus paralizarea creșterii economice a țării cu ajutorul sancțiunilor, însă doar au consolidat auto-suficiența Teheranului.

Sancțiunile împotriva Iranului

Iranul și cei șase mediatori (Rusia, SUA, Marea Britanie, China, Franța, Germania) au semnat în anul 2015 un document cu privire la reglementarea problemei nucleare a Iranului. Participanții au adoptat Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune cu privire la programul nuclear iranian, prin care erau ridicate sancțiunile economice și financiare, impuse anterior de Consiliul de Securitate al ONU, SUA și Uniunea Europeană, din cauza activității Iranului în domeniul nuclear.

флаг Евросоюза - Sputnik Moldova
Declarație: Uniunea Europeană, vulnerabilă în fața unor sancțiuni economice

Trump a criticat în mai multe rânduri această înțelegere și în mai 2018 a anunțat denunțarea acestui acord. Acesta acuză Teheranul de îmbogățire a uraniului și dezvoltarea unor arme interzise, în ciuda condițiilor impuse de acord, după ce Israelul a anunțat că ar dispune de informații care ar confirma acest lucru. Celelalte state din grupul mediatorilor au condamnat acțiunile Statelor Unite. Partenerii europeni ai Washingtonului au declarat că vor respecta în continuare condițiile acordului.

Drept răspuns, Trump a anunțat restabilirea tuturor sancțiunilor, inclusiv cele secundare, care vizează toate statele care continuă să facă afaceri cu Iranul.

O parte a sancțiunilor a intrat în vigoare pe 7 august. Autoritățile americane au declarat în mai multe rânduri că intenționează să reducă la zero exportul de petrol din Iran.

Fluxul de știri
0