Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Amplasarea unei baze militare a SUA în apropierea Rusiei este o idee proastă

© AP Photo / Patrik StollarzNATO - Imagine Simbol
NATO - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul revistei National Interest a explicat de ce amplasarea unei baze militare americane în Polonia va dăuna atât Europei, cât și SUA

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Expertul revistei National Interest Doug Bandow consideră că amplasarea unei baze militare americane „Fort Trump” în Polonia este o idee proastă pentru SUA și Europa.

Nato -  Atlantic Resolve - Sputnik Moldova
„Un nou război rece este posibil”: Militarii NATO exersează un avertisment pentru Rusia

Potrivit lui Bandow, instalarea bazei Fort Trump este lipsită de sens – în perioada războiului rece acest lucru era determinat de anumite condiții, însă astăzi nimeni nu mai crede că Moscova într-adevăr și-ar dori să atace Polonia. El a menționat că Rusia vrea doar ca frontierele sale să fie protejate. În același timp, Bandow a reamintit că este vorba de o supraputere nucleară. În afară de aceasta, Europa este în stare să-și asigure capacitatea de apărare, consideră autorul.

Bandow este convins că înființarea unei noi baze militare va duce la o exacerbare a confruntării dintre Rusia și SUA. În opinia lui, Rusia are suficiente motive de nemulțumire – spre exemplu, extinderea semnificativă a NATO, susținerea de către Washington a loviturilor de stat și sprijinul militar oferit oponenților Moscovei.

Dacă Rusia s-ar fi comportat la fel în Canada sau Mexic, Washingtonul ar fi reacționat prompt și agresiv, consideră expertul.

NATO - Sputnik Moldova
Moscova: Există dovezi că NATO a promis să nu se extindă spre Est

Autorul a menționat că demonizarea Moscovei și rusofobia împing SUA spre un nou război rece. Expertul a reamintit că întreținerea bazelor militare în alte state este o afacere foarte costisitoare, iar luând în considerație situația economică din Statele Unite, ar merita să se mai mediteze asupra raționalității unei astfel de decizii.

Anterior, Polonia le-a propus SUA amplasarea în țară a unei divizii de tancuri și blindate, asumându-și toate cheltuielile – peste două milioane de dolari. Donald Trump a declarat că Washingtonul se gândește, deocamdată, la o eventuală înființare a unei baze militare.

Fluxul de știri
0