Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Statele Unite ale Americii vor plăti un preț mare pentru denunțarea acordului cu Iranul

© Sputnik / Александр Имедашвили / Accesați arhiva multimediaArmata SUA
Armata SUA - Sputnik Moldova
Abonare
Statele Unite vor plăti un preț mare pentru ieșirea din acordul nuclear cu Iran, consideră fostul consilier a lui Obama, Robert Malley.

CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. SUA vor plătit un preț mare pentru denunțarea acordului nuclear cu Iranul, a declarat într-un interviu oferit agenției RIA Novosti, fostul consilier pentru Orientul Apropiat al președintelui SUA Barack Obama, Robert Malley.

“Cred că administrația a comis o mare greșeală. Oricare ar fi scopul urmărit în raport cu Iranul, nu e unul din mijloacele cele mai bune”, a declarat el.

Președintele Iranlui, Hassan Rouhani - Sputnik Moldova
Iranul despre amenințările SUA: Vorbe goale care nu merită nicio atenție

În opinia lui, această decizie a administrației va crea un precedent periculos, iar acei care vor veni ulterior, ar putea demara revizuirea deciziilor adoptate de Trump.

Multe administrații, care vin la putere în SUA și alte state, respectă deciziile luate de predecesorii legate de o anumit înțelegere internațională, chiar dacă nu sunt de acord cu ea. Ei înțeleg că s-ar putea crea un precedent: dacă vor denunța un document, cei care îi vor succeda vor anula, la rândul lor, documentele semnate până la ei. Dacă Trump va încheia un acord cu vreo țară, ar însemna că acest episod este unul episodic, de care alții ar putea să îndepărteze?, a menționat fostul înalt reprezentant al diplomației americane, în prezent președintele Grupului Internaționale de Criză.

Malley a precizat că „există anumite restricții pe plan internațional, despre care știe fiecare: în cazul în care denunți un acord, nu există nicio garanție că acordul pe care îl vei semna va fi respectat în viitor”.

Donald Trump - Sputnik Moldova
Donald Trump: Oricine va face business cu Iranul, nu o va face și cu SUA

„Iată de ce consider să SUA vor plăti un preț mare pentru ieșirea din această înțelegere”, a adăugat expertul.

În afară de aceasta, el presupune că Iranul în prezent este privelegiat: “Iranul și restul lumii sunt împotriva SUA, nu SUA și restul lumii sunt împotriva Iranului, cum a fost până la semnarea acordului”.

“Va trebui să plătit un preț mare pentru ieșirea din acest acord, care a fost negociat în format multilateral. De asemenea, acesta a fost aprobat de Consiliul de Securitate al ONU. Eu cred că e un semnat pentru toate țările care au participat la acord și consideră că acesta a fost unul bun și vor face totul pentru a-l păstra, în ciuda lipsei SUA”, este convins Malley.

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat în mai că Washington va ieși din acordul nuclear cu Iranul. Acesta a anunțat, de asemenea, despre restabilirea tuturor sancțiunilor împotriva Iranului, inclusiv cele secundare, în raport cu toate țările care fac afaceri cu Iranul.

Fluxul de știri
0