Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu și Andrei Năstase și-au unit forțele înainte de alegeri

© Sputnik / Miroslav RotariMaia Sandu și Andrei Năstase
Maia Sandu și Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Abonare
Vor reuși politicienii să consolideze electoratul - este o mare întrebare.

CHIȘINĂU, 3 nov - Sputnik. Platforma „DA” și Partidul „PAS” vor participa la alegerile parlamentare împreuna - ca bloc electoral cu denumirea „ACUM”.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Adevărul iese la iveală: De cătrecine sunt finanțate unele partide din Moldova

Andrei Nastase și Maia Sandu au prezentat programul electoral „comun”. Politicienii au promis să lupte împotriva corupției, să majoreze salariile și să promoveze insitent aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„După alegeri, vom declara Moldova o țară liberă”, a declarat Andrei Năstase, susținut de Maia Sandu, menționând - „dacă ACUM va câștiga, Moldova va deveni o țară în care toți vor respecta legea, fără excepții”.

Tot în cazul victoriei, blocul „ACUM” și-a asumat angajamentul de a îndeplini până în 2023 toate condițiile necesare pentru aderarea Moldovei la UE. Politicienii însă nu au menționat cum se va realiza acest lucru.

Încercări din partea liderilor de opoziție de a-și uni eforturile în „ajunul” alegerilor parlamentare au mai avut loc, dar de regulă au eșuat. 

Mai devreme, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a sugerat că partidele PAS, PLDM și DA ar trebui să creeze un bloc comun și să numească candidați comuni pentru alegerile parlamentare. Andrei Năstase a refuzat să se așeze la masa de negocieri cu Mihai Ghimpu, explicând că liberalul nu se bucură de încrederea populației.

Местные выборы - Sputnik Moldova
Expert: Este posibil că alegerile parlamentare în Moldova nu vor avea loc pe 24 februarie

„Ghimpu este un trădător, cum putem forma o coaliție cu trădători?” - a declarat ulterior Năstase.

Succesul cooperării politice dintre Năstase și Sandu cu foști colegi de la PLDM este, de asemenea, neclar. Anterior, PAS și DA au oferit formațiunii PLDM să participe împreună în campania electorală, dar condițiile nu au fost acceptate de liberal-democrații.

„Noi am fost invitați ca oaspeți, nu ca membri cu drepturi depline. Ne-au propus să includem în listă mai mulți candidați, dar nici unul dintre ei nu poate deveni un concurent electoral, respectiv nu vor exista privilegii în parlamen”, a explicat liderul PLDM, Tudor Deliu.

Este greu de prezis dacă Nastase și Sandu vor reuși să consolideze electoratul. Campaniile electorale precedende au demonstrat că orice poate să se întâmple într-un „parteneriat politic”.

Fluxul de știri
0