Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Adevărul iese la iveală: De cătrecine sunt finanțate unele partide din Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Vineri au avut loc audieri în cadrul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației ”Open Dialog”.

CHIȘINĂU, 2 nov - Sputnik. Astăzi au avut loc audieri în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației ”Open Dialog”.

Заседание Парламента 27.09.2018  - Sputnik Moldova
Politică
Audieri la sânge: Parlamentul va afla pentru cine lucrează unele partide din Moldova

la solicitarea Procuraturii și Serviciului de Informații și Securitate, ședința s-a desfășurat cu ușile închise, ținând cont de caracterul confidențial al materialelor furnizate, inclusiv de instituții din afara țării, care nu pot fi date publicității fără acordul acestora.

La audieri au fost invitați reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Serviciului de Informații și Securitate, Procuraturii Generale și Comisiei Electorale Centrale. Procuratura Generală a expediat informații scrise, precizând că legea nule permite procurorilor să fie prezenți la asemenea audieri.

Primele constatări

Potrivit primelor informații recepționate, Comisia a constatat existența mai multor ONG-uri din străinătate, care au desfășurat activități ce ar putea fi neconforme cu legile moldovenești și ar putea reprezenta imixtiune în politica internă a Republicii Moldova, precum și elemente ce țin de finanțări ilegale ale unor organizații politice și ale unor politicieni. Pe lângă gruparea de ONG-uri formată în jurul Fundației ”Open Dialog”, informațiile relevă și posibila implicare a unor companii în acest caz.

Potrivit Parlamentului, Comisia a solicitat detalii suplimentare pentru a înțelege modul în care a acționat această grupare de ONG-uri străine pe teritoriul Republicii Moldova și în ce măsură acțiunile acesteia ar fi putut influența politica internă sau afecta securitatea națională a statului.

”Comisia a dorit să înțeleagă în ce măsură informațiile apărute în mass-media privind legăturile acestor ONG-uri cu servicii secrete străine, persoane implicate în fraude bancare în țara noastră și politicieni moldoveni sunt susținute de informații oficiale. Răspunsurile urmează a fi analizate și prezentate în raportul final al Comisiei”, informează legislativul printr-un comunicat.

Майя Санду и Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Misterul se va dezlega în decembrie: Primesc sau nu bani din afară Sandu și Năstase

Autoritățile precizează că urmează să fie audiați și reprezentanții unor organizații care figurează în informațiile furnizate de instituții. Totodată, vor fi invitați și reprezentanți ai societății civile pentru a oferi Comisiei o expertiză cât mai bună privind subiectul pus în discuție și o evaluare echidistantă.

Comisia parlamentară de anchetă are sarcina de a colecta informații, de a le analiza și formula recomandări, neavând atribuții de ordin juridic. Nu este rolul acestei comisii să acuze sau să condamne, Comisia are rolul de a face constatări și își va încheia activitatea odată cu prezentarea unui raport, care va fi prezentat Parlamentului și opiniei publice informații privind rezultatele acestei anchete parlamentare.

Deputații de la Chișinău au început ofensiva împotriva ONG-urilor >>>

La baza creării acestei comisii au stat unele informații apărute în presă, potrivit cărora ar exista o legătură strânsă dintre această fundație și mai multe formațiuni politice din țară atât din Parlament, cât și din opoziția extra-parlamentară. Potrivit democraților, care au propus crearea acestei comisii, este vorba de Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, Platforma Demnitate și Adevăr, în fruntea căreia se află Andrei Năstase, dar și Partidul Liberal Democrat din Moldova, care are cinci deputați în actualul Parlament.

Fluxul de știri
0