Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Este posibil că alegerile parlamentare în Moldova nu vor avea loc pe 24 februarie

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы
Местные выборы - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Igor Volnițchi nu exclude că data alegerilor parlamentare în Moldova ar putea fi schimbată.

CHIȘINĂU, 27 sept — Sputnik. Alegerile în Parlamentul Republicii Moldova sunt stabilite pentru data de 24 februarie 2019, urmând să se desfășoare conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 de deputați în organului legislativ vor fi aleși conform listelor de partid, iar 51 de deputați — în circumscripții uninominale.

Anterior, unii politicieni au opinat că alegerile parlamentare din Republica Moldova ar putea avea loc cu două luni mai devreme decât data stabilită. Nici politologul Igor Volnițchi nu exclude acest lucru, afirmând că, stabilind data alegerilor pe 24 februarie, autorii deciziei au încercat să împiedice consolidarea opoziției extraparlamentare.

„Nu se putea admite ca opoziția proeuropeană să se consolideze, pe fundalul protestelor de masă pe care ea intenționa să le organizeze la începutul lunii august. Dacă alegerile ar fi fost stabilite pentru octombrie — noiembrie, protestele ar fi continuat. Schimbarea datei scrutinului face parte din strategie, lucru ușor de intuit chiar și pentru o persoană neimplicată în aceste procese", a menționat politologul Igor Volnițchi.

Vasile Bolea - Sputnik Moldova
Deputat: Alegerile parlamentare ar putea să se desfășoare înainte de 24 februarie

Acum, când protestele lui Andrei Năstase și ale Maiei Sandu s-au dezumflat, partidul de la guvernare s-ar putea gândi să numească o altă dată a alegerilor, mai convenabilă din punct de vedere strategic.

„Pentru orice partid aflat la putere, nu este convenabilă desfășurarea alegerilor în perioada de iarnă, când vin facturi enorme pentru energia termică, gaze și electricitate. Partidului de la putere îi va fi greu să-și demonstreze proiectele de genul „Drumuri bune pentru Moldova", deoarece putem doar să ne închipuim în ce stare vor fi aceste drumuri în luna februarie. Partidului de la putere îi va fi greu să-și desfășoare campania în condițiile în care începutul acesteia va coincide cu revenirea acasă a conaționalilor noștri, inclusiv a celor aflați în țările europene. Evident, ei își vor influența rudele", a adăugat Volnițchi.

În același timp, pentru a schimba data alegerilor pentru una mai apropiată, partidul de la guvernare trebuie să activizeze realizarea proiectelor sociale — majorarea pensiilor și a salariilor, consideră Volnițchi. În acest caz, este probabil ca alegerile parlamentare să aibă avea loc mai devreme.

Fluxul de știri
0