Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

”Ziua tăcerii” în ajunul alegerilor ar putea fi anulată: Iată ce propun autoritățile

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы
Местные выборы - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități propune ca cetățenii moldoveni să poată face agitație electorală chiar și în ziua premergătoare alegerilor - detalii.

CHIȘINĂU, 2 nov - Sputnik. Concurenții electorali ar putea face agitație chiar și în ziua premergătoare alegerilor însă în afara secțiilor de votare și a perimetrului din imediata apropiere. Aceasta este recomandarea care se găsește într-un raport al Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului privind expertiza și monitorizarea legislației electorale, care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău. Propunerea a fost susținută și de Asociația Promo-LEX.

Emisiunea „Kilometrul 0. Va fi sau nu modificat codul electoral - Sputnik Moldova
Video
Emisiunea „Kilometrul 0". Va fi sau nu modificat Codul Electoral

Potrivit raportului, ”ziua tăcerii” nu este reglementată unitar în practica internațională și eliminarea acesteia nu va aduce atingere principiilor consfințite în materie electorală.

Totodată, raportul recomandă reglementarea serviciilor de publicitate electorală, dezbaterilor electorale pe internet și rețelele de socializare, precum și a unor prevederi clare pentru combaterea propagandei pe internet, în special prevenirea și combaterea fluxului de știri false.

În același timp, se constată că decizia de anulare a alegerilor locale a avut cel puțin 32 de precedente în Republica Moldova în ultimii 19 ani, conform statisticii Comisiei Electorale Centrale.

Pavel Postică - Sputnik Moldova
Postică: Agitația electorală în ziua alegerilor trebuie permisă

De asemenea, Comisia juridică, numiri și imunități constată că legislația în vigoare corespunde tuturor standardelor internaționale pentru desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice.

Pe 12 iulie, Parlamentul a adoptat hotărârea cu privire la efectuarea unei analize şi expertize ample a legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău.  Comisia juridică, numiri și imunități a fost înputernicită să facă acest lucru ținând cont de legislaţia electorale și de standardele internaţionale în materie de alegeri.

Comisia a recepționat informații din partea Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Justiției, Curții Supreme de Justiție, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Asociației Promo-Lex, Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului și Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Fluxul de știri
0