Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Postică: Agitația electorală în ziua alegerilor trebuie permisă

© Sputnik / Miroslav RotariPavel Postică
Pavel Postică - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul Promo-Lex Pavel Postică consideră că agitația electorală în ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor trebuie exclusă din lista restricțiilor și a faptelor ilicite.
Postică: Agitația electorală, în ziua alegerilor,trebuie permisă

Promo-Lex a expediat Comisiei parlamentare juridice,numiri și imunități o serie de propuneri de amendare a Codului Electoral. Pavel Postică a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre necesitatea introducerii unor norme mai liberale privind agitația electorală sub orice formă în ziua alegerilor și în cea precedentă. O propunere ar fi, spune expertul, interzicerea agitației doar în raza a 100 metri de la secția de votare.

Această normă de interdicție este inutilă atâta timp cât autoritățile nu sunt în stare să controleze acest proces. Mai bine îl liberalizezi și astfel pui în condiții egale toți concurenții electorali.

Expertul mai spune că "este mai rezonabil să controlăm acest proces în incinta secțiilor de votare acolo unde există reprezentanții organelor electorale, observatori independenți. Acolo putem controla și sancționa după caz concurentul electoral și atunci poate ar fi cazul de redus acest spațiu al tăcerii nemijlocit lângă perimetru secției de votare", a mai declarat Pavel Postică.

Comisia Parlamentară Juridică, Numiri și Imunități se va întruni săptămâna viitoare pentru a analiza propunerile de modificare a Codului Electoral al Republicii Moldova. Potrivit declarațiilor membrilor comisiei, aceste modificări se vor referi în mare parte la capitolele legate de agitația electorală.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0