Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fără carnete de muncă din 2019: Fiscul atenționează agenții economici

© Sputnik / Мирослав РотарьТрудовая книжка Carnet de muncă
Трудовая книжка Carnet de muncă - Sputnik Moldova
Abonare
Fiscul constată că mulți agenți economici nu s-au conformat prevederilor legale în ceea ce ține de prezentare a carnetelor de muncă pentru scanare.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Casa Națională de Asigurări Sociale continuă procesul de scanare a informațiilor din carnetele de muncă aferente perioadelor de până la 1 ianuarie 1999. Acesta urmează să se încheie în data de 15 decembrie.

Serviciul Fiscal de Stat anunță că, Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului din 15 mai 2018 cu privire la unele aspecte ce țin de evidența stagiului de muncă, CNAS a publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova programul de prezentare a carnetelor de muncă pentru scanare a fiecărui plătitor de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat care are calitatea de angajator.

Работа - Sputnik Moldova
Societate
Fără carnete de muncă: Iată ce se va întâmpla cu persoanele neîncadrate în câmpul muncii

SFS constatată însă că la etapa actuală nu toți agenții economici s-au conformat prevederilor Hotărârii Guvernului de prezentare în termenele stabilite a carnetelor de muncă.

Totodată, fiscul atenționează că, în cazul în care persoanele angajate la moment în cadrul entității economice nu au activat în câmpul muncii până la 1 ianuarie 1999, este necesar ca angajatorul să anunțe în scris Casa Teritorială de Asigurări Sociale, unde este înregistrat în calitate de plătitor de contribuții, despre lipsa carnetelor de muncă pasibile scanării.

Cum va fi contabilizat stagiul de muncă

Amintim că, din 1 ianuarie 2019,  carnetele de muncă vor fi anulate, iar întreprinzătorii nu vor fi obligați să prezente statele de personal către Inspectoratul de Stat al Muncii. Informația din carnetele de muncă este transferată în Registru de stat al evidenței individuale a contribuțiilor.

Ședința Parlamentului Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Premieră: Deputații moldoveni vor putea angaja oameni la muncă

În scopul completării conturilor personale de asigurări sociale cu informația privind stagiul de muncă realizat până la 1 ianuarie 1999, în perioada 1 mai 2018 - 15 decembrie 2018, Casa Națională de Asigurări Sociale scanează informația din carnetele de muncă prezentate de angajator, informația fiind stocată în Registrul de stat al evidenței individuale a contribuțiilor.

Conducătorii întreprinderilor, organizațiilor și instituțiilor, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, le vor elibera salariaților carnetele de muncă până la data de 28 decembrie 2018. Până la înmânarea carnetului de muncă, angajatorul va face ultima înscriere în acesta privind funcția deținută. Înscrierile în carnetele de muncă efectuate până la 1 ianuarie 2019 își păstrează valabilitatea și pot fi utilizate la necesitate.

Pentru perioada începând cu 1 ianuarie 1999, stagiul de cotizare va fi reflectat în conturile personale ale asiguraților, prin prezentarea lunară de către angajator a declarației persoanei asigurate.

Pentru perioada de până la 1 ianuarie 1999 confirmarea stagiului de cotizare se efectuează prin prezentarea carnetelor de muncă în original și copie.

Fluxul de știri
0