Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premieră: Deputații moldoveni vor putea angaja oameni la muncă

Abonare
Deputații moldoveni vor putea angaja la muncă prin contract anumite persoane. Vezi ce premieră se discută în Parlament.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Deputații moldoveni își vor putea angaja la muncă prin contract asistenți personali. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Парламент - Sputnik Moldova
Noul Parlament al Republicii Moldova își va începe activitatea cu disponibilizări masive

Potrivit autorului, elaborarea acestui proiect de lege are drept scop îmbunătățirea suportului acordat deputaților și crearea unor servicii de asistență profesioniste și productive care să ofere asistență necesară Parlamentului în procesul de activitate pentru realizarea eficientă a funcțiilor sale constituționale.

Candu susține că, prin acest proiect se propune substituirea instituției asistentului de deputat și alocarea unui buget anual deputatului pentru asigurarea activității în exercitarea mandatului.

”Astfel, deputatul va avea posibilitatea de a contracta asistenți personali, experți în diverse domenii, conform cerințelor și necesităților de activitate în procesul legislativ”, menționează Candu.

Președintele Parlamentului nu precizează în proiect care va fi bugetul anual alocat deputatului pentru angajarea asistenților personali.

Legea urmează să intre în vigoare din 1 februarie 2019, dacă va fi aprobată de Parlament.

Noul Parlament își va începe activitatea cu disponibilizări masive

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat, la sfârșitul acestei veri,  că în câteva luni urmează să fie disponibilizați peste o sută de angajați din Legislativul de la Chișinău. Candu susține că în prezent în Legislativ se definitivează textul unui nou Cod al Parlamentului, care urmează să fie adoptat toamna aceasta.

Codul prevede noi proceduri și modalități de lucru în Parlament, luând în calcul că în noul Legislativ vor fi și deputați care vin din circumscripții uninominale. O premieră prevăzută în acest document este că va fi lichidată funcția de asistent al deputatului.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Peste o sută de angajați din Parlamentul Republicii Moldova vor fi dați afară

”Va dispărea instituția asistent parlamentar. Sunt astăzi peste 100 și este și o povară bugetară”, a declarat șeful Legislativului.

Candu susține că aceste modificări în organigrama Parlamentului nu pot fi făcute până la încheierea mandatului actualului Legislativ.

”Vrem să facem aceste schimbări odată cu finalizarea mandatului Parlamentului”, a declarat Candu.

Dintr-o parte se taie în altă parte se dă

Andrian Candu a anunțat încă, în luna decembrie 2017, despre lansarea unei ample reforme a Legislativului de la Chișinău. Speakerul spunea că în urma restructurării Parlamentului, va fi redus numărul personalului angajat cu aproape 40 la sută. De asemenea, cheltuielile vor fi optimizate cu aproape 35 de milioane de lei. Atunci, Candu a declarat că reforma Parlamentului Republicii Moldova va începe în luna ianuarie 2018.

Parlamentul de legislatura a XX-a își încheie mandatul la 30 noiembrie 2018. Alegerile parlamentare în Moldova vor avea loc pe data de 24 februarie 2019.

Fluxul de știri
0