Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fără carnete de muncă: Iată ce se va întâmpla cu persoanele neîncadrate în câmpul muncii

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaРабота
Работа - Sputnik Moldova
Abonare
Carnetele de muncă vor fi anulate din 1 ianuarie 2019, iar întreprinzătorii nu vor mai fi obligaţi să prezente statele de personal către Inspectoratul de Stat al Muncii.

CHIŞINĂU, 13 iul — Sputnik. Conturile personale de asigurări sociale urmează să fie completate cu informația privind stagiul de muncă realizat până la 01 ianuarie 1999. Pentru aceasta, în perioada 01 mai 2018-15 decembrie 2018, Casa Națională de Asigurări Sociale va scana informația din carnetele de muncă prezentate de angajator și va stoca informația în Registrul de stat al evidenței individuale a contribuțiilor.

Работа пенсионного фонда в Калининграде - Sputnik Moldova
Societate
După recalculare, majorarea pensiilor va fi simțită doar de "pensionarii bogați"

Conducătorii întreprinderilor, organizațiilor și instituțiilor, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, le vor elibera salariaților carnetele de muncă până la data de 28 decembrie 2018. Până la înmânarea carnetului de muncă, angajatorul va face ultima înscriere în acesta privind funcția deținută. Înscrierile în carnetele de muncă efectuate până la 1 ianuarie 2019 își păstrează valabilitatea și pot fi utilizate la necesitate.

Totodată, CNAS va scana informația din carnetele de muncă prezentată de către persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător şi în prezent nu au statut de angajat, dar dețin carnete de muncă sau de către persoanele fizice care nu sunt beneficiare de pensii.

Şefa Direcţiei Generale Evidenţa Individuală a Contribuabililor, CNAS, Clara Sorocean, a venit cu mai multe detalii la acest aspect, într-un articol publicat în revista Contabilitate şi Audit.

Социальный магазин - Sputnik Moldova
Societate
Cum vor fi stabilite pensiile în lipsa carnetelor de muncă: Tot ce trebuie să știi

Astfel, specialistul a explicat că, potrivit hotărârii de Guvern ce completează Legea care prevede anularea, de la 1 ianuarie 2019, a carnetelor de muncă, persoanele neîncadrate în câmpul muncii sunt în drept să prezinte în mod individual la Casa Teritorială de Asigurări Sociale (CTAS) din raza domiciliului carnetul de muncă aflat în posesie, în original, „pentru scanarea şi completarea informaţiei din conturile personale cu datele despre activitatea de muncă realizată până la 01.01.1999".

În cazul dat, scanarea şi returnarea carnetului de muncă au loc la momentul adresării persoanei la CTAS.

Cum vor fi stabilite pensiile în lipsa carnetelor de muncă: Tot ce trebuie să știi>>>

Un aspect important pe care l-a subliniat expertul este că procesul de scanare a informaţiei din carnetele persoanelor fizice neîncadrate în câmpul muncii va continua şi după 1 ianuarie 2019.

„Adică persoanele care nu vor reuşi să prezinte individual carnetele până la finele anului curent, le vor putea prezenta şi după această dată, în special, persoanele aflate în străinătate", a explicat Sorocean.

Amintim că, în iulie 2017, deputații de la Chișinău au votat Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative prin care au fost operate modificări şi la Codul Muncii. Astfel, prin legea respectivă au fost excluse toate normele referitoare la carnetul de muncă.

Pentru perioada începând cu 1 ianuarie 1999, stagiul de cotizare va fi reflectat în conturile personale ale asiguraților, prin prezentarea lunară de către angajator a declarației persoanei asigurate.

Pentru perioada de până la 1 ianuarie 1999, confirmarea stagiului de cotizare se efectuează prin prezentarea carnetelor de muncă în original și copie.

Fluxul de știri
0