Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Serghei Lavrov a numit circumstanțele în care Rusia va părăsi Consiliul Europei

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaConsiliul Europei - Imagine Simbol
Consiliul Europei - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a numit condițiile în care Rusia ar putea părăsi Consiliul Europei.

CHIȘINĂU, 2 nov – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al secretarului general al Consiliului Europei (CE), Daniel Holtgen, a declarat pentru agenția RIA Novosti că ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a confirmat în timpul unei discuții telefonice cu secretarul general al organizației, Thorbjørn Jagland, dorința Rusiei de a rămâne membru CE.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov nu a încercat să facă pronosticuri privind intențiile SUA

Într-un comunicat al MAE al Rusiei se spune că Lavrov a discutat cu Jagland “situația de criză” din organizație.

“Confirm că Lavrov i-a telefonat lui Jagland pentru a face un schimb de opinii în legătură cu situația curentă din Consiliul Europei”, a spus Holtgen.

“Lavrov l-a asigurat pe Jagland că Rusia vrea să rămână membru al Consilului Europei și va pleca doar în cazul în care celelalte state-membre vor întreprinde măsuri pentru excluderea țării”, a spus el.

Holtgen a adăugat că “Jagland urmează să se întâlnească săptămâna viitoare la Berlin cu ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas”.

Serghei Lavrov - Sputnik Moldova
Rusia
Serghei Lavrov: Moscova este pregătită de provocări la scară largă din partea Vestului

Delegația Rusiei la APCE a fost lipsită de dreptul la vot în aprilie 2014 din cauza evenimentelor din Ucraina și reunificării Crimeei cu Rusia. În 2015, APCE a examinat de două ori problema restabilirii drepturilor delegației ruse, însă a urmat doar o înăsprire a sancțiunilor. Drept răspuns, reprezentanții Rusiei au declarat că refuză să lucreze în astfel de condiții, iar în 2016-2018 au încetat să mai expedieze cererile pentru confirmarea atribuțiilor din cauza persistării la Strasbour a unor sentimente antirusești.

La sfârșitul lui iunie 2017, Moscova a suspendat contribuțiile la bugetul Consiliului Europei, în legătură cu neparticiparea delegației rusești la activitatea APCE.  La începutul lunii octombrie, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, făcând trimitere la statutul organizației, a reamintit că în cazul în care o țară care nu își achită cotizațiile doi ani succesiv, organul statutar – comitetul de miniștri, ar putea examina problema excluderii acesteia. În cazul Rusiei, termenul de doi ani va expira la sfârșitul lunii iunie 2019.

Fluxul de știri
0