Продолжается реконструкция Большого Каменного моста - Sputnik Moldova
Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Serghei Lavrov: Moscova este pregătită de provocări la scară largă din partea Vestului

© Sputnik / Alexeï FilipovSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Totul vine după ce SUA și-au actualizat doctrina nucleară, a declarat diplomatul de top.

CHIȘINĂU, 18 oct — Sputnik. Provocările Occidentului, perspectiva celui de-al III-lea război mondial și poziția mai apropiată a Chinei față de Rusia sunt doar câteva dintre subiectele abordate de către ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unui interviu pentru RT France.

"Vom fi pregătiți și pentru provocări la scară mai largă. Dar răspunsul nostru este foarte simplu — dacă ei ne vorbesc prin intermediul mass-media, vom răspunde și noi prin mass-media, dar specific și într-o manieră corectă", a spus Lavrov, răspunzând la întrebările RT France, Paris Match și Le Figaro.

În continuare, el a spus că un al treilea război mondial este un scenariu de neimaginat, menționând că "toată lumea ar fi suficient de sănătoasă pentru a nu lăsa să se întâmple". Totuși, un factor agravant este absența oricărui dialog între forțele armate ruse și NATO.

Сергей Лавров - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov a discutat cu Stoltenberg despre relațiile dintre Rusia și NATO

Tensiunile sunt încă majore între cele două părți, a declarat Lavrov, amintind recentul incident aerian în care un avion de luptă spaniol a lansat accidental o rachetă aer-aer în timpul unei misiuni de antrenament în spațiul aerian estonian. "Mulțumesc lui Dumnezeu că nu au existat victime, dar dacă ar fi lovit teritoriul Rusiei? Totul este atât de aproape acolo".

Totul vine ca urmare a actualizării doctrinei nucleare a SUA, a declarat diplomatul de top.

„Ei creează arme nucleare cu putere redusă, cu o intenție clară de a le folosi în luptă”.

Climatul politic toxic din capitalele europene și de la Washington face ca procesul de îmbunătățire a legăturilor să fie extrem de dificil, a adăugat Lavrov. În timp ce Comisia Europeană rămâne "prizoniera" țărilor care se opun reconcilierii cu Rusia, elitele americane alimentează, de asemenea, tensiunile. "Cred că este o prostie de a rămâne ostatici capriciilor parlamentarilor americani", a spus el.

Serghei Lavrov - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov: Relațiile dintre Moscova și Washington ”sunt intoxicate”

În timp ce Occidentul continuă să lovească Moscova cu sancțiuni și limitări comerciale, relațiile Rusiei cu Beijingul și alte puteri asiatice sunt în creștere.

„Trebuie să compensăm nivelul scăzut al cooperării economice cu Europa", a explicat ministrul rus de Externe. "Și am văzut oportunități tot mai mari pentru acest lucru în China, India, Japonia, Coreea".

China, până la urmă, este principalul partener internațional al Rusiei, a remarcat el.

„Niciodată nu am avut astfel de relații cu China precum cele actuale”.

Anterior, Lavrov a criticat Occidentul în luarea sa de cuvânt la Adunarea Generală a ONU. Unele puteri occidentale încearcă să-și păstreze statutul de lideri mondiali auto-proclamați și nu se tem să facă presiuni asupra altora, a spus el atunci.

Deși șeful diplomației ruse nu a enumerat țările, el a spus că acestea folosesc "șantajul politic, presiunea economică și forță brutală". Lumea acum "trebuie să plătească un preț mare pentru aceste ambiții egoiste ale unui grup mic de țări", potrivit lui Lavrov.

Îndemnând comunitatea mondială să prefere dialogul presiunii, el a sugerat: "Dictatura și constrângerea din epoca colonială ar trebui să fie trimise la arhivă sau la coșul de gunoi al istoriei".

Fluxul de știri
0