CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat că nu știe dacă președintele SUA, Donald Trump își va schimba intenția vizavi de Acordul privind lichidarea rachetelor cu rază mică și medie de acțiune după întâlnirea cu liderul rus Vladimir Putin.
Anterior, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, le-a comunicat jurnaliștilor că Kremlinul a început pregătirile privind întrevederea lui Putin cu Trump la Paris, pe 11 noiembrie. Se menționează că Moscova dorește să obțină explicații mai detaliate din partea SUA cu privire la părăsirea Acordului privind lichidarea rachetelor cu rază mică și medie de acțiune.
„Nu știu. Fiecare are dreptul să decidă de sine stătător”, a spus Lavrov, citat de RIA Novosti.
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat anterior că Statele Unite nu intenționează să respecte Acordul privind lichidarea rachetelor cu rază mică și medie de acțiune atât timp cât Moscova nu-l respectă și că vor părăsi acest Acord. Liderul SUA consideră totodată că în acest Acord trebuie să fie inclusă și China.
Rusia a declarat în repetate rânduri că își respectă cu rigurozitate obligațiile ce țin de Acordul privind lichidarea rachetelor cu rază mică și medie de acțiune. Totodată, Lavrov a menționat că Moscova are mai multe întrebări destul față de SUA privind la respectarea Acordului de către americanii înșiși. Moscova menționează în special că SUA amplasează – la o baza militară din România, precum și în Polonia – instalații capabile să lanseze rachete de croazieră de tip „Tomahawk”, ceea ce este interzis de tratat. Partea rusă atrage atenția de asemenea asupra faptului că SUA elaborează avioane fără pilot cu funcții de atac, finanțează cercetări privind crearea unei rachete de croazieră terestre.
Acordul privind lichidarea rachetelor cu rază mică și medie de acțiune a fost încheiat între URSS și SUA în anul 1987: părțile s-au obligat să distrugă toate complexele de rachete balistice și a rachetelor cu lansare la sol cu raza medie (1000-5500 km) și mică (de la 500 până la 1000 km) de acțiune, precum și să nu le producă, să nu le testeze și să nu le prolifereze pe viitor.