Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Experți americani și britanici: Statele Unite ale Americii, în pragul unui război civil

© AP Photo / Petr David JosekArmata SUA - Imagine Simbol
Armata SUA - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Istoricii americani prognozează intensificarea conflictelor politice interne în SUA care ar putea degenera într-un război civil.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Experții americani și britanici admit că în viitorul apropiat în SUA ar putea avea loc confruntări interne.

Armata Chineză - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Declarație: Un război între SUA și China este foarte probabil

Viitoarele alegeri prezidențiale ar putea duce la o divizare a societății americane și la provocarea unui nou război civil. Această opinie a fost exprimată de istoricul britanic, profesorul Universității Harvard, Niall Ferguson, într-un articol publicat în The Sunday Times.

În ultimul timp, în Statele Unite se intensifică contradicțiile interne și se accentuează “conflictul cultural”, iar cazul expedierii bombelor către cei mai cunoscuți critici ai președintelui american, precum Barack Obama și Hillary Clinton, oferă „sol fertil” pentru noi predicții cu privire la un război civil în SUA, consideră istoricul.

Emily Whalen, doctor în istorie al Universității din Texas, analizează de asemenea, într-un articol publicat pe site-ul Task&Purpose, riscul unui război civil în SUA. Acesta se bazează pe metodologia jurnalistului Jonathan Randal, care prognozase începutul unui conflict civil în Liban. Menționând că există diferențe substanțiale între SUA și Liban, cercetătorul ajunge la concluzia că totuși există anumite asemănări și motive de îngrijorare.

Armata SUA - Sputnik Moldova
Jumătate dintre militarii SUA sunt siguri de izbucnirea unui război de proporții

Astfel, în opinia lui Whalen, președintele SUA este astăzi un “mitocan”, țara are aliați puternici și siguri, care urmăresc propriile interese, și „un guvern caricatural și ineficient”. În același timp, Partidul Republican din SUA amintește de forțele conservatoare din Liban în ajunul războiului civil, iar democrații, partidele progresiste ale Libanului sunt “dezorganizate și descentralizate”, consideră savantul.

Jonathan Randal este un jurnalist american care a colaborat cu New York Time și Washington Post. În anul 1974 acesta a prezis izbucnirea războiului civil în Liban, cu un an până la declanșarea lui. Jurnalistul a elaborat un soi de “detector” care permite aprecierea situației curente în țară din punct de vedere al pericolului apariției unui conflict politic intern și a războiului civil.

Fluxul de știri
0