Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Dodon, despre relațiile frățești dintre Rusia și Moldova: așa a fost și așa va fi

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaВстреча президента РФ В. Путина с президентом Молдавии И. Додоном
Встреча президента РФ В. Путина с президентом Молдавии И. Додоном - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a întâlnit cu președintele Moldovei, Igor Dodon, exprimându-și bucurat că apropierea țării de UEE a avut ca efect creșterea exporturilor de mărfuri moldovenești în Rusia.

CHIȘINĂU, 31 – Sputnik, Maria Șeludeakova. În debutul întrevederii bilaterale de la Moscova cu omologul său rus Vladimir Putin, președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat: „Tradițional, între țările noastre există relații frățești, de prietenie. Așa a fost și așa va fi. Popoarele noastre au o istorie comună de secole și legături economice strânse. Noi avem valori spirituale comune”.

Президент Молдавии И. Додон возложил цветы к Могиле Неизвестного Солдата - Sputnik Moldova
Politică
Iată cum a fost întâmpinat președintele Igor Dodon la Moscova – VIDEO

Parteneriat strategic

Totodată, Dodon a calificat Rusia drept partener strategic în soluționarea problemei transnistrene și a subliniat că trupele ruse de menținere a păcii sunt un garant al păcii în regiune. Președintele moldovean i-a mulțumit președintelui rus pentru faptul că, la inițiativa acestuia, Moldova a obținut statutul de observator în UEE. Țara a participat deja la două ședințe ale grupului de lucru al organizației.

„Noi vom participa activ în acest format, pentru noi acest lucru este interesant”, a menționat Dodon.

Parteneriatul se dezvoltă activ în șase direcții, adăugând că cele două țări au reușit să „depășească tendințele anilor 2013 – 2017” și să obțină o creștere a economiei.

Beneficiile apropierii Moldovei de UEE

Вид на Московский кремль  - Sputnik Moldova
Chișinău – Moscova: O vizită simbol

Vladimir Putin a subliniat la rândul său că apropierea Moldovei de UEE deja i-a adus Chișinăului multe beneficii. Președintele rus a adus drept exemplu creșterea considerabilă a exporturilor din Moldova în Rusia. În anul 2017, acest indice a sporit cu 40%. Ponderea Federației Ruse în volumul total al circulației mărfurilor din Moldova în 2017 a constituit 11,4%.

Se prevede ca liderii celor două țări să discute problemele cheie ale cooperării ruso-moldovenești în domeniile comercial-economic și umanitar, precum și problemele regionale actuale.

Rezultatele vizitei, așteptate cu speranță în Moldova

Anterior Dodon a comunicat că la întrevedere vor fi discutate problemele imigranților, revenirea pe piața rusească a produselor moldovenești, precum și situația privind reglementarea conflictului transnistrean. Dodon a declarat că „rezultatele acestei vizite sunt așteptate cu speranță în Moldova”.

La negocieri participă de asemenea ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța; președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi; bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, și Carmena Lupei, consultant principal al serviciului de presă al Direcției planificare politică a Aparatului Președintelui Republicii Moldova.

Igor Dodon a avut o întîlnire cu Sanctitatea Sa Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii - Sputnik Moldova
Societate
Dodon, față în față cu Patriarhul Kiril: Sfatul pe care i l-a dat Sanctitatea Sa

Din partea Rusiei vor participa ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov; reprezentantul special al președintelui pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Moldova, Dmintri Kozak; consilierul președintelui Rusiei Iuri Ușakov și directorul adjunct al departamentului doi al țărilor CSI al MAE al Federației Ruse Vitali Treapițîn. Se prevede ca ulterior Dodon și Kozak să aibă o întrevedere aparte.

Aceasta este prima vizită oficială a președintelui moldovean la Moscova în decursul unui an și jumătate. Igor Dodon a ajuns în capitala Rusiei în seara zilei de 30 octombrie unde va rămâne până pe 1 noiembrie. În cadrul vizitei Igor Dodon va avea un discurs în fața studenților de la Universitatea „M. V. Lomonosov” din Moscova și va susține o conferință de presă la AIȘ „Rossia segodnea”.

Fluxul de știri
0