Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Primul maraton al automobilelor electrice în Moldova: Unde se desfășoară

© Sputnik / Алексей Филиппов / Accesați arhiva multimediaMașini parcate în oraș
Mașini parcate în oraș - Sputnik Moldova
Abonare
Nouă mașini electrice de diverse mărci şi modele vor colinda timp de cinci zile Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Prima expediție a automobilelor prietenoase mediului a demarat astăzi în Republica Moldova. Nouă automobile electrice, plug-in și hibrid cu alimentare electrică vor colinda timp de cinci zile Republica Moldova pentru a promova inovația în transportul auto și a arăta performanța automobilelor cu zero emisii.

Sion - Sputnik Moldova
Când apare mașina electrică dotată cu panouri solare: Va fi mai ieftină decât credeți

„Mobilitatea eco poate fi o realitate pentru Republica Moldova. Promovăm transportul prietenos mediului pentru a reduce nivelul de poluare al aerului. 14% din volumul total de emisii de gaze cu efect de seră în țara noastră revine sectorului transporturilor”, susţine Alexandru Rotaru, manager de proiect la PNUD Moldova, organizație parteneră a maratonului automobilelor electrice.

Nouă mașini de mărci şi modele variate vor colinda timp de cinci zile R. Moldova. Cortegiul va traversa orașele Orhei, Soroca, Drochia, Bălţi, Ungheni. Automobilele electrice, plug-in și hibrid cu alimentare electrică vor fi încărcate la hotelele de înnoptare și la restaurantele de popas. Automobilele participante la expediție vor reveni în Chișinău pe 3 noiembrie în Piața Marii Adunări Naționale. În această zi participanții la expediție vor împărtăși oamenilor impresiile și experiența de a conduce automobile electrice, plug-in și hibrid.

Automobilul care funcționează pe bază de thor - Sputnik Moldova
Descoperire uimitoare: Mașina pe care și-o dorește orice șofer - VIDEO

„O tranziţie în masă a automobiliştilor din Moldova spre sisteme de propulsie eco părea o utopie cu doar 1-2 ani în urmă, în timp ce astăzi este un trend în plină ascensiune. Iar acest trend are toate şansele să migreze şi mai mult din zona hibridelor clasice în cea a hibridelor cu încărcare de la priză şi a maşinilor 100% electrice, odată cu aşteptata dezvoltare a infrastructurii de staţii electrice, preconizată pentru 2019. Toate aceste premise ne-au motivat să concepem împreună cu partenerii noştri această expediţie inedită, demonstrând pe viu oamenilor cum se poate convieţui cu aceste propulsii inovatoare, aici, în peisajele Moldovei, astăzi”, spune Ilie Toma, organizator şi participant la expediţie.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 54 de automobile totalmente electrice şi cinci staţii de încărcare, toate în Chişinău. În 2019, alte 14 noi staţii de încărcare a automobilelor electrice vor fi instalate pe principalele trasee urbane din Republica Moldova.

Achiziţia va fi realizată datorită unui parteneriat dintre Fondul pentru Eficienţă Energetică şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în cadrul Proiectului Orașe Verzi Durabile.

Incredibil: Un tânăr din Moldova a inventat mașina viitorului>>>

Proiectul Oraşe Verzi Durabile, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln. USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 USD – de PNUD Moldova. Maratonul este organizat în parteneriat cu PiațaAuto.md, Orange Moldova, Mastercard și EWA Motors.

Fluxul de știri
0