Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul ar putea vota o lege care ar bloca orice colectare de bani în școli

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Codului Educaţiei, cadrele didactice au dreptul la compensaţii băneşti anuale pentru procurarea de suporturi didactice, tehnică de calcul, produse software.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Personalul didactic din Moldova ar putea primi bani de la stat pentru procurarea caietelor, stilourilor și creioanelor. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de un grup de deputați socialiști. Scopul inițiativei constă în asigurarea personalului didactic din învăţământul general cu articole de papetărie şi birotică şi excluderea colectării de fonduri de la părinţii elevilor.

Эксперимент по переходу на электронные книги в средних школах - Sputnik Moldova
Societate
Incredibil. Iată ce cadou le face Guvernul profesorilor de Ziua Învățătorului

Potrivit autorilor proiectului, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Codului Educaţiei, cadrele didactice au dreptul la compensaţii băneşti anuale pentru procurarea de suporturi didactice, tehnică de calcul, produse software pentru utilizare în activităţi de instruire on-line, pentru dezvoltare profesională.

”Cu toate acestea, în cadrul instituţiilor de învăţământ sunt constituite asociaţii părinteşti care într-un mod “benevol" colectează de la părinţi mijloace financiare pentru fonduri şcolare şi fonduri ale claselor. Potrivit unor surse, mijloacele financiare colectate prin intermediul asociaţilor părinteşti sunt utilizate pentru reparaţia sălilor de clasă, procurarea de mobilier, produse igienice, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor suportate de cadrele didactice la procurarea articolelor de papetărie şi birotică”, susțin autorii proiectului.

Sistemul de învățământ din Moldova riscă să rămână fără profesori

În luna septembrie, Guvernul a propus spre consultare publică proiectul Regulamentului de alocare a compensaţiilor băneşti anuale pentru personalul didactic din învăţământul general public. Potrivit documentului, cheltuielile băneşti pot fi utilizate pentru procurarea de suporuri didactice precum: dicţionare, crestomaţii, reviste de specialitate, auxiliare didactice, culegeri de probleme/teste, compedii, literatură artistică.

”În aceste condiţii se prezumă că şi în continuare cheltuielile pentru procurarea articolelor de papetărie şi birotică vor fi acoperite de părinţi prin intermediul asociațiilor părinteşti “benevole””, susțin deputații.

Aceștia mai remarcă faptul că și salariile personalului didactic, pe parcursul anilor, nu a fost majorat, ci doar supus unor indexări anuale pe măsura creşterii procentuale a salariului mediu prognozat pe economia naţională pentru anul gestionar faţă de salariul mediu al cadrelor didactice din învăţământul real atins în trimestrul IV al anului precedent. Astfel, la începutul anului şcolar 2018-2019, salariul de funcţie al unui cadru didactic din învăţământul general a constituit 3220 de lei.

Школа - Sputnik Moldova
Alarmant: Ce s-a întâmplat cu sistemul educațional în ultimii 17 ani

”Pe parcursul ultimilor ani, numărul cadrelor didactice s-a redus cu aproximativ 10 mii de pedagogi, de la 37405, în anul de studii 2010-2011, la 28552 în anul de studii 2017-2018”, susțin socialiștii.

Totodată, analiza privind repartizarea personalului pe grupe de vârstă relevă că, din numărul total de cadre didactice, ponderea persoanelor cu vârste sub 30 ani a constituit 11 procente, înregistrând o diminuare cu 2,7 la sută comparativ cu anul de studii 2013/14. În acelaşi timp, ponderea cadrelor didactice cu vârsta de 6o ani şi peste, în care sunt cuprinse toate cadrele didactice aflate în pragul pensionării, s-a majorat cu 2 procente, constituind 16,9 la sută.

”Ieşirea acestor persoane din sistem riscă să genereze un deficit de cadre didactice deloc neglijabil”, afirmă autorii proiectului.

Potrivit unui studiu realizat în ţara noastră în anul 2016, până în anul 2021numărul cadrelor didactice de vârstă pensionară va constitui circa 50 la sută din numărul total care activează în sistemul educaţional.

”Lipsa de suport din partea statului adresat să susţină cadrele didactice va spori creşterea funcţiilor vacante în instituţiile de învăţământ, aspect ce-şi va pune amprenta şi asupra calităţii studiilor”, constată autorii inițiativei legislative.

În fiecare an, profesorii vor primi 2 mii de lei pentru procurarea materialelor didactice

La începutul luni octombrie, Guvernul de la Chișinău a decis majorarea mărimii alocațiilor pentru tinerii profesori care se angajează la un loc de muncă propus de stat. Astfel, alocația acordată cadrelor didactice cu studii superioare la angajare practic se va tripla. Mărimea aceste alocații va crește de la 45 de mii de lei la 120 de mii de lei.

De asemenea, crește și alocația pentru absolvenții de la școlile profesionale. Suma acesteia se majorează de la 36 de mii de lei la 96 de mii de lei.

Totodată, Guvernul a decis să acorde fiecărui profesor un adaos anual la salariu de 2000 de lei. Acești bani sunt alocați pentru procurarea materialelor didactice, rechizite, cărți.

Fluxul de știri
0