Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statul va duce o evidență strictă a persoanelor care nu se asigură medical

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Accesați arhiva multimediaSpital
Spital - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
CNAM inițiază procesul de elaborare a proiectului hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Regulamentului privind evidența persoanelor asigurate/neasigurate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

CHIȘINĂU, 28  oct – Sputnik. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) anunţă iniţierea elaborării proiectului hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Regulamentului privind evidența persoanelor asigurate/neasigurate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Медицинский полис - Sputnik Moldova
Cât va costa în 2019 polița de asigurare medicală în Moldova

La 27 septembrie, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, prin care au fost modificate prevederile Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală și ale Legii cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Potrivit CNAM, în vederea racordării prevederilor cadrului normativ la modificările ce au survenit în cadrul legal, Compania inițiază procesul de elaborare a proiectului hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Regulamentului privind evidența persoanelor asigurate/neasigurate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală. CNAM așteaptă propunerile în scris, cel târziu până la 12 noiembrie.

Ce a schimbat Parlamentul în septembrie

Caracterul obligatoriu al deţinerii poliţei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pe suport de hârtie va fi exclus din mai multe acte legislative. Noţiunea de ”poliţă de asigurare obligatorie de asistenţă medicală” va fi înlocuită cu cea de „statut de persoană asigurată” în Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală şi în cea privind mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Modificările adoptate de Legislativ se referă şi la modalitatea de acordare şi suspendare a statutului de persoană asigurată. Astfel, CNAM va acorda statutul de asigurat persoanelor angajate în baza informaţiei prezentate lunar de angajatori Serviciului Fiscal de Stat, celor asiguraţi de Guvern – în baza informaţiei furnizate de instituţiile abilitate de ţinerea evidenţei acestor persoane, iar cetăţenilor care se asigură în mod individual – în urma achitării primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Totodată, statutul de asigurat va fi suspendat în următoarele cazuri: încetarea raporturilor de muncă, radierea persoanei asigurate din evidenţa nominală a persoanelor neangajate asigurate de Guvern, la atingerea vârstei de 18 ani, la 31 decembrie pentru persoanele care au achitat prima de asigurare în sumă fixă anuală, încorporarea în serviciul militar în termen, suspendarea sau lichidarea activităţii unităţii.

Врач - Sputnik Moldova
Polița medicală în Moldova va fi înlocuită cu un număr de asigurare

Potrivit noilor prevederi, evidenţa persoanelor fizice în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală se ţine de către CNAM. Astfel, fiecărei persoane fizice i se atribuie un număr de asigurare, iar statutul acesteia este confirmat prin accesarea sistemului informaţional al CNAM, utilizând numărul de identificare de stat sau numărul de asigurare obligatorie de asistență medicală.

În Moldova persoanele care refuză să achite polița medicală sunt amendate

Potrivit Codului Contravențional al Republicii Moldova, încălcarea intenționată cu mai mult de 2 luni a termenului stabilit pentru plata primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei aplicată persoanei fizice.

În aceiași situație, persoanele cu funcţie de răspundere vor plăti o amendă de la 3 mii la 6 mii de lei, iar persoana juridică va achita o amendă de la 6 mii de lei la 9 mii de lei.

Cât costă polița medicală în Moldova

Prețul poliției de asigurare obligatorie de asistenţă medicală va rămâne anul viitor același ca și în prezent. Potrivit proiectului Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2019, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă este păstrată la nivelul ultimilor ani şi va constitui 4 056 lei.

De asemenea, în 2019, va fi menţinută reducerea de 50 la sută a primei în sumă fixă pentru majoritatea categoriilor de plătitori şi cu 75 de procente pentru proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă, în cazul achitării până pe 1 aprilie 2019. Totodată, prima de asigurare în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va rămâne la fel de 9 procente, care vor fi achitate de către angajatori şi angajaţi în cote egale a câte 4,5 la sută.

Fluxul de știri
0