Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Străinii din 60 de țări vor putea veni mai ușor în Moldova: Inițiativa autorităților

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди
Люди  - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul moldovean, Pavel Filip, a venit cu inițiativa de a simplifica procedurile de obținere a vizelor pentru investitorii străini din 60 de țări ale lumii.

CHIȘINĂU, 23 oct - Sputnik. Cetățenii din 60 de state vor putea obține mai ușor viză pentru Republica Moldova, iar procedura de eliberare a permiselor de ședere pentru investitorii străini, în scop de muncă și de afaceri, va fi simplificată.

Universitatea Agrară de Stat din Moldova, UASM, Государственный аграрный университет Молдовы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova, tot mai atractivă pentru turiștii străini

Inițiativa aparține premierului Pavel Filip, care a menționat că astfel va crește atractivitatea investițională a țării, dar și numărul de turiști.

Astfel, în urma schimbării legislației, pentru o vizită, o călătorie turistică sau de afaceri în Republica Moldova, va fi suficientă  doar cererea de acordare a vizei, însoțită de pașaportul valabil al solicitantului.

 

”Ținând cont de specificul activității pentru obținerea  vizei  de transport, suplimentar vor fi prezentate permisul de conducere, documentele de înmatriculare a vehiculului și copia autentificată de pe licența companiei de transport. În prezent, pentru a obține viză în țara noastră, persoanele prezentă biletul tur-retur, asigurarea medicală, rezervarea la unitatea de cazare și dovada mijloacelor de întreținere”, precizează Guvernul printr-un comunicat.

Pentru a atrage investiții și a liberaliza piața muncii, Guvernul urmează să reducă pachetul de acte prezentat pentru documentare de la 10 la 6, iar termenii de examinare a actelor de ședere provizorie în scop de muncă pentru lucrătorii imigranți va fi micșorat de la 25 la 15 zile. Va fi redus și termenul de perfectare a permisului de ședere de la 30 la 7 zile calendaristice, iar procedurile de încadrare în muncă a lucrătorilor străini sezonieri, simplificate.

Picture taken on July 26, 2012 in Paris shows an illustration made with figurines and euro coins - Sputnik Moldova
Investitorii străini, mulțumiți de reforma Guvernului: Iată câți bani economisesc anual

Totodată, pentru străinii angajați în proiecte investiționale, perioada de valabilitate a dreptului de ședere va fi extinsă de la un an la doi sau trei, în funcție de durata proiectului. În același timp, va fi sporită responsabilitatea angajatorului pentru străinul invitat la muncă în Republica Moldova .

În prezent, cetățenii din 100 de state pot călători în Moldova fără vize, pentru cetățenii din 57 de state este stabilit regimul de vize, iar cetățenii din 38 de state pentru deschiderea vizei au nevoie de invitația unei persoane fizice sau juridice din țara noastră.

Fluxul de știri
0