Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pesta porcină africană: Guvernul a dispus măsuri sporite de combatere a focarelor

CC0 / Pixabay / Mutinka / Porci
Porci - Sputnik Moldova
Abonare
Până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 15 focare active de pestă porcină africană.

CHIȘINĂU, 25 sept — Sputnik. Planul de măsuri pentru combaterea și prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova a fost aprobat de Comisia pentru Situații Excepționale, la inițiativa premierului Pavel Filip.

Кабинет министров - Sputnik Moldova
Societate
Măsuri radicale: Animalele bolnave de pesta porcină africană vor fi sacrificate

Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor supuse controlului din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Acesta transpune prevederile Directivei UE privind listele de animale și produse care vor fi supuse controalelor la punctele de control la frontieră.

Totodată, perioada de desfășurare a vânătului, pentru sezonul 2018-2019, la mistreți, vulpi și șacali, va fi prelungită de la 26 februarie până la 31 iulie 2019, astfel încât să cuprindă toată perioada posibilă până la următorul sezon de vânătoare.

De asemenea, Guvernul va majora cotele de vânat la mistreți, inclusiv în cadrul ariilor naturale protejate de stat, pentru diminuarea stabilă a numărului de mistreți, protecției animalelor domestice și culturilor agricole, prevenirii răspândirii pestei porcine și a pagubelor care pot fi cauzate producătorilor din domenii conexe.

Свиньи - Sputnik Moldova
Societate
Pesta porcină africană lovește din nou Moldova: În ce localități a fost confirmat focarul

Tot la ședința Guvernului, au fost aprobate modificări la Regulamentul-cadru al zonelor umede de importanță internațională — zonele Ramsar. Aceste modificări vor permite vânatul mistreților, șacalilor și vulpilor, în cazul izbucnirii bolilor infecțioase.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 15 focare active de pestă porcină africană, iar țările vecine afectate de acest virus au constatat că mistrețul este cea mai importantă sursă de transmitere a bolii.

Fluxul de știri
0