Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Încă un deținut a decedat în penitenciar: Săptămâna trecută au mai murit trei persoane

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Un deținut a murit în această noapte, la ora 02:35, în Penitenciarul nr.16-Pruncul: ANP vine cu precizări.

CHIȘINĂU, 22 oct — Sputnik. Administrația Națională a Penitenciarelor a comunicat că un deținut din Penitenciarul nr.16-Pruncul a decedat astăzi, 22 octombrie, la ora 02.35, fără a avea semne te violență.

Bărbatul, în vârstă de 42 de ani, condamnat la 16 ani privațiune de libertate, suferea de o boală incurabilă și se afla la tratament în instituție din 23 iulie 2018.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Societate
Au rămas mai puțini deținuților în penitenciare: Iată explicația

În perioada spitalizării, persoana a fost investigată și monitorizată de către medici, fiind întreprinse măsurile necesare pentru acordarea asistenței medicale, însă fără succes.

Instituția subliniază că despre deces, au fost informate organele procuraturii, Inspectoratul de poliție Buiucani, Oficiul Avocatului Poporului și rudele deținutului.

Totodată, ANP menționează că săptămâna trecută în penitenciare au decedat alte trei persoane.

De asemenea, în activitatea Direcției medicale, la spitalul penitenciar Pruncul, pe motiv de sănătate au fost internați și au beneficiat de asistență medicală 26 deținuți. În legătură cu efectuarea investigațiilor suplimentare, din cont propriu, în cadrul instituțiilor medicale ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost escortați 6 pacienți, totodată fiind efectuate 8 apeluri la 112, pentru asistență medicală de urgență.

Mai multe decese în Penitenciare

În ultima perioadă au fost înregistrate mai multe cazuri de deces în penitenciar, în unele fiind vorba tot de boli grave, au fost însă și cazuri de suicid.

Amintim că, în seara zilei 19 octombrie, în Penitenciarul nr.13-Chișinău a decedat un deținut în vârstă de 27 de ani, condamnată la 5 ani privațiune de libertate. Acesta a fost depistată de către supraveghetor în celula sa, în stare inconștientă. Deținutului i-a fost acordat ajutorul medical necesar, fiind efectuate manevre de resuscitare însă fără succes.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Societate
Decesele se țin lanț: O deținută a murit azi în penitenciar

Pe 18 octombrie, la Spitalul Clinic „Sfânta Treime" din Chișinău, a decedat un deținut din Penitenciarul nr.16-Pruncul, în vârstă de 62 de ani. Acesta se afla la evidență medicală cu diverse patologii cronice, iar în urma agravării stării de sănătate, la data de 04.10.2018 a fost internat în spitalul menționat.

O deținută de 37 de ani din Penitenciarul nr.16-Pruncul a decedat pe 14 octombrie. Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, aceasta nu avea semne de violență, suportând o urgență majoră incompatibilă cu viața.

În noaptea de 11 octombrie, la Spitalul Clinic Municipal de Urgență din Chișinău a murit un deținut care se afla la tratament în Penitenciarul nr.16-Pruncul.

Pe 9 octombrie, la Penitenciarul Pruncul a murit un deținut în vârstă de 64 de ani, tot în urma unei boli incurabile.
Totodată, pe 10 octombrie, la Penitenciarul nr.11-Bălți a fost înregistrat un caz de suicid. Un deținut de 42 de ani și-a pus capăt zilelor prin strangulare. Acesta era condamnat la 30 de ani de închisoare.

Un alt caz de suicid a avut loc pe 28 septembrie la închisoarea din Leova. Un deținut de 49 de ani, care încercase anterior să evadeze, s-a spânzurat în celulă.

INP precizează că, săptămâna trecută, în penitenciare a fost înregistrat un număr de 7119 persoane, 50 de persoane au fost eliberate, iar 59 — reținute și plasate în izolatoarele de urmărire penală.

Fluxul de știri
0