Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Au rămas mai puțini deținuților în penitenciare: Iată explicația

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
În prima jumătate a anului 2018 au fost eliberate din detenție 97 de persoane, fiindu-le înlocuită partea neexecutată din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă.

CHIȘINĂU, 21 sept — Sputnik. După șase luni de la intrarea în vigoare a legii privind umanizarea politicii penale, se atestă o scădere a numărului deținuților plasați în penitenciare, informează Ministerul Justiției.

Potrivit raportului Administrației Naționale a Penitenciarelor, la data de 1 iulie 2018 în penitenciarele țării se aflau în detenție 7319 persoane, cu 549 de persoane mai puțin (7868) decât în aceeași perioadă a anului 2017. În același timp, în primul semestru al anului 2018, și-au început termenul de detenție 1804 persoane, în timp ce 1920 de persoane și-au executat pedeapsa și au fost eliberate.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Toți deținuții din Penitenciarul 13, unde stă închis Filat, vor fi mutați în altă pușcărie

Instituția menționează că în prima jumătate a anului 2018 au fost eliberate din detenție 97 persoane, fiindu-le înlocuită partea neexecutată din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă, față de 7 persoane în anul 2017. În aceeași perioadă au fost eliberate condiționat înainte de termen 260 persoane, comparativ cu 115 în anul 2017.

Aceste schimbări se datorează implementării Legii nr.163 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (numită și legea privind umanizarea politicii penale) care a intrat în vigoare la 20 decembrie 2017, prin care a fost racordată legislația penală la standardele Consiliului Europei, scopul urmărit fiind reducerii numărului deținuților din penitenciare.

Astfel, prin modificările aduse codului penal, codului de procedură penală, codului de executare și codului contravențional, au fost implementate o serie de mecanisme funcționale de executare a pedepsei și eliminate mai multe blocaje. Ministerul de resort subliniază că principalele modificări țin de fortificarea rolului instanței de judecată în individualizarea pedepsei, liberarea condiționată înainte de termen, înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă, condamnarea cu suspendarea parțială a executării pedepsei cu închisoarea, etc.

Fluxul de știri
0