Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Acordul BREXIT „este finalizat 95 la sută” – Subiectul zilei la Bruxelles

© Sputnik / Стрингер / Trecere la banca de fotografiiJean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene
Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Soluţia numită „backstop” sau „plasă de siguranţă”, care ar menţine Irlanda de Nord în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ar avea efecte devastatoare pentru Regatul Unit.

BUCUREŞTI, 22 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Negocierile dintre Bruxelles şi Londra nu merg mai departe în acest moment, de vină fiind viitorul graniţei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda care este membră a Uniunii Europene după BREXIT, prevăzut la 29 martie 2019.

Theresa May - Sputnik Moldova
Theresa May a părăsit summitul UE fără declaraţii: Pregătiri pentru Brexit fără acord

Atât Londra, cât şi Bruxellesul doresc să evite restabilirea unei frontiere fizice. Cu toate acestea, punctele lor de vedere sunt divergente în ceea ce priveşte modul în care se va ajunge la aceasta, iar cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord în cursul summitului european care s-a desfăşurat în zilele de 17 şi 18 octombrie la Bruxelles.

"Aşa cum am expus săptămâna trecută, nu putem accepta prima propunere de „backstop” a UE", urmează să afirme Theresa May informând Camera Comunelor despre stadiul negocierilor, potrivit unor fragmente din intervenţia sa comunicate de serviciile sale, conform agerpres.ro

Soluţia numită „backstop” sau „plasă de siguranţă”, care ar menţine Irlanda de Nord în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană şi care s-ar aplica dacă nu se va reuşi găsirea alteia mai bune în urma negocierilor privind BREXIT-ul, ar avea efecte devastatoare pentru Regatul Unit.

Premierul britanic s-a exprimat în acest sens, afirmând că soluţia amintită „ar duce la crearea unei frontiere vamale în Marea Irlandei şi ar distruge integritatea Regatului Unit”.

A carnival float depicts British Prime Minister Theresa May with a gun and the writing 'Brexit' on it prior to the traditional carnival parade in Duesseldorf, Germany, on Monday, Feb. 27, 2017. - Sputnik Moldova
Lider UE, ultimatum către Marea Britanie: „Martie este sfârşitul jocului pentru Brexit!”

Oficialul britanic a precizat că este de părere că nici un prim-ministru britanic nu ar accepta vreodată acest lucru şi că ea, cu siguranţă, nu e de acord.

Şefa cabinetului conservator va da asigurări privind faptul că dincolo de acest blocaj privind frontiera irlandeză, acordul de retragere a Regatului Unit este finalizat în proporţie de 95%.

"Avem un acord amplu asupra structurii şi domeniului de aplicare a viitoarei relaţii, cu importante progrese realizate în domenii cum sunt securitatea, transporturile şi serviciile", urmează să declare Theresa May.

Leadershipul premierului Theresa May ar urma să fie contestat curând de către deputaţii majorităţii conservatoare, nemulţumiţi de strategia ei de negociere asupra BREXIT-ului, notează presa britanică.

Fluxul de știri
0