Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Theresa May a părăsit summitul UE fără declaraţii: Pregătiri pentru Brexit fără acord

© AFP 2022 / Matt DunhamTheresa May
Theresa May - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În timp ce Marea Britanie și UE declară că doresc să ajungă la un acord, se fac pregătiri pentru situaţia în care nu se va încheia un acord până la momentul când Regatul Unit va ieşi din UE pe 29 martie 2019.

BUCUREŞTI, 19 oct – Sputnik, Doina Crainic. Premierul britanic Theresa May a părăsit negocierile cu privire la Brexit care au avut loc la Bruxelles fără să spună niciun cuvânt presei.

În prima parte a reuniunii Consiliului European la Bruxelles, miercuri, discuţiile s-au axat pe chestiuni legate de retragerea Marii Britanii din UE. Dând informaţii presei înainte de întrunire, majoritatea liderilor europeni participanți au manifestat rezerve cu privire la perspectiva unui acord rapid, potrivit Sputnik International.

A carnival float depicts British Prime Minister Theresa May with a gun and the writing 'Brexit' on it prior to the traditional carnival parade in Duesseldorf, Germany, on Monday, Feb. 27, 2017. - Sputnik Moldova
Lider UE, ultimatum către Marea Britanie: „Martie este sfârşitul jocului pentru Brexit!”

După întrunire, Theresa May, însoțită de membri ai echipei sale de negociere, a părăsit repede sediul Consiliului Europei prin ușa din față și, fără să spună niciun cuvânt reporterilor, a plecat în încoloana de maşini puse la dispoziţie de gazde.

UE: May nu a venit cu „nimic nou” în negocieri

Vorbind reporterilor înainte de întrunire, Theresa May a declarat că este optimistă cu privire la șansele de a încheia un acord de divorț cu UE, inclusiv în chestiunea spinoasă referitoare la frontiera nord-irlandeză.

Ea a adăugat că speră să-i convingă pe omologii săi să sprijine planul ei cu privire la Brexit și că „s-au înregistrat progrese considerabile” în ultimele săptămâni.

Vorbind după întrunire, Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a declarat că premierul britanic nu a venit, în esenţă, cu „nimic nou”.

Exit - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Sondaj-şoc: Pentru jumătate dintre europeni, UE este „irelevantă". Mai multe „Brexit"-uri

„A existat un mesaj care a reflectat bunăvoința și dispoziţia de a se ajunge la un acord, dar în ceea ce priveşte conţinutul nu am constatat nimic nou”, a adăugat Tajani.

Germania şi Franța se pregătesc pentru un Brexit fără acord

Între timp, Germania și Franța își intensifică pregătirile pentru un Brexit fără acord, chiar dacă ambele afirmă public că se poate ajunge totuşi la încheierea unui acord cu Regatul Unit cu privire la condițiile ieşirii din UE.

Miercuri, Angela Merkel a dezvăluit pentru prima dată că Germania elaborează planuri de urgență, declarând că guvernul a început să facă „pregătiri adecvate” pentru eventualitatea în care Marea Britanie va ieşi fără acord.

La rândul ei, Franța a publicat un proiect de lege care va permite guvernului să introducă noi măsuri juridice pentru evitarea sau atenuarea consecințelor unui Brexit dur prin decret de urgență, spre deosebire de votul parlamentar, în termen de 12 luni de la adoptarea legii.

Fluxul de știri
0