Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cu ce pleacă Igor Dodon în vizita sa oficială în Federația Rusă

© Sputnik / Miroslav RotariОфициальный визит Р. Т. Эрдогана в Кишиневе
Официальный визит Р. Т. Эрдогана в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului a discutat astăzi cu ambasadorul rus în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, detaliile vizitei sale oficiale în capitala Federației Ruse.

CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, igor Dodon, va efectua săptămâna viitoare o vizită oficială în Federația Rusă. Vizita președintelui moldovean la Moscova are loc la invitația omologului său rus, Vladimir Putin.

Șeful statului a discutat astăzi detaliile vizitei sale oficiale în capitala Federației Ruse cu ambasadorul rus în Republica Moldova, Oleg Vasneţov.

”În cadrul dialogului, interlocutorii au discutat detalii privind vizita oficială a președintelui Republicii Moldova în Federația Rusă, preconizată pentru perioada 31 octombrie -1 noiembrie”, anunță Președinția într-un comunicat.

Dodon și Vasnețov au mai discutat despre vizita în Moldova a Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, planificată pentru 27-28 octombrie, alte  chestiuni cu privire la relaţiile bilaterale, situația din politica internă şi externă a ţării.

Ultima întrevedere dintre Igor Dodon și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a avut loc la 28 septembrie, la Dușanbe, unde a avut loc reuniunea șefilor de stat CSI. Cei doi oficiali au coordonat termenele vizitei oficiale a președintelui moldovean în Federaţia Rusă.

”Am făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia din domeniul relaţiilor bilaterale moldo-ruse şi ne-am pronunţat pentru activizarea acestora în toate domeniile de interes comun”, a anunțat președintele de la Chișinău.

Vizitele lui Dodon în Federația Rusia și întrevederile pe care le-a avut cu Putin

În anul 2017 au fost reluate contactele dintre șefii de stat din Moldova și Rusia. Pe 16 – 18 ianuarie, la invitația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a efectuat o vizită la Moscova.

Заседание Совета глав государств СНГ в Душанбе - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon față în față cu Vladimir Putin: ce au discutat cei doi șefi de stat

Această vizită a fost prima călătorie în străinătate a lui Dodon în calitate de șef al statului, iar ultimele negocieri la un asemenea nivel înalt între cele două țări datau din anul 2009. Pe 17 ianuarie, la Kremlin, a avut loc întrevederea dintre Putin și Dodon.

Cei doi oficiali au discutat starea și perspectivele cooperării bilaterale comercial-economice și cultural-umanitare, problemele regionale actuale și, în primul rând, reglementarea conflictului transnistrean.

Pe data de 17 martie 2017, Igor Dodon a mers din nou la Moscova, la invitația Organizației neguvernamentale ruse „Delovaia Rossia”, pentru participarea la forumul de afaceri „Rusia – Moldova: noi puncte de creștere”. Președintele Rusiei l-a primit pe Igor Dodon la Kremlin. Liderii celor două state au discutat chestiunile ce țin de colaborarea economică și problemele actuale regionale.

Igor Dodon a oferit un interviu în exclusivitate pentru Sputnik>>>

Pe 2 iunie, același an, Vladimir Putin și Igor Dodon au avut o scurtă întrevedere în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

Pe 10 octombrie, liderii celor două țări s-au întâlnit la Soci. A doua zi ei au participat la ședința Consiliului Economic Suprem Eurasiatic.

Pe 26 octombrie liderii Rusiei și Moldovei au participat la întâlnirea informală a șefilor de state CSI care s-a desfășurat la reședința de vară a președintelui Rusiei, la Novo-Ogarevo. În cadrul summitului informal cei doi au avut iarăși o scurtă întrevedere bilaterală.

Официальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Moldova
Rusia
Zaharova: În dialogul dintre Moldova și Rusia lipsește dinamismul

Pe 14 mai 2018, Putin și Dodon s-au întâlnit la ședința lărgită a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic la Soci, la care Moldova a primit statut de țară-observator în UEE. După ședință, Putin și Dodon au avut o întrevedere separată.

Pe 14 iulie 2018, la Moscova, a avut loc o nouă întâlnire dintre liderii Rusiei și Moldovei. Cei doi au discutat drelațiile comercial-economice dintre țări.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de Fotbal din 14 iunie la Moscova, iar pe 15 iulie a stat în tribune la meciul final al Campionatului.

Președintele Igor Dodon pledează pentru restabilirea parteneriatului strategic cu Rusia, însă competențele sale sunt limitate de Constituție.

 

 

 

Fluxul de știri
0