Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ungaria condamnă studiile gender în universități: Oamenii se nasc bărbați sau femei

© REUTERS / Michael DalderHungarian Prime Minister Viktor Orban gives a speech during his visit at the Bavarian state parliament in Munich, Germany October 17, 2016.
Hungarian Prime Minister Viktor Orban gives a speech during his visit at the Bavarian state parliament in Munich, Germany October 17, 2016. - Sputnik Moldova
Abonare
Săptămâna trecută, Budapesta a retras acreditarea și finanțarea a două instituții, inclusiv una înființată de George Soros, care oferă studenților studii științifice sociale despre genul uman (studii gender).

CHIȘINĂU, 21 oct — Sputnik. Răspunzând la reacțiile din partea a două universități cărorar guvernul ungar le-a tăiat fondurile pentru programele de studii gender, purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban a declarat pentru CNN că poziția fermă a guvernului este că "oamenii se nac fie bărbați, fie femei".

"Nu considerăm acceptabil pentru noi să vorbim despre sexe construite social, decât despre sexe biologice", a subliniat el.

Un ton similar a fost auzit vara trecută de la șeful staff-ului lui Orban, Gergely Gulyas.

"Guvernul ungar este de părerea clară că oamenii se nasc fie bărbați, fie femei", a spus el în august, adăugând:

"Ei își urmează viața așa cum cred ei cel mai bine, dar dincolo de aceasta, statul maghiar nu dorește să cheltuiască fonduri publice pentru educație în acest domeniu".

Valeriu Ghilețchi  - Sputnik Moldova
Când se vor căsători homosexualii în Moldova?

Vinerea trecută, guvernul maghiar de dreapta a emis decretul respectiv care revocă acreditarea și finanțarea de la stat pentru programele de masterat și doctorat pentru studii de gender la două universități din țara din Europa de Est.

Vicepremierul ungar Zsolt Semjen a declarat că studiile gender "nu au loc în universități", deoarece sunt "o ideologie, nu o știință", potrivit AFP.

Universitățile în cauză, inclusiv Universitatea Central Europeană, au considerat că această mișcare este o "încălcare a autonomiei academice".

Elevii maghiari care au început deja studiile gender vor fi lăsați să le finalizeze, potrivit biroului premierului.

Interdicția nu se poate aplica pe deplin, întrucât diplomele de la Universitatea Central Europeană, fondată de miliardarul american de stânga George Soros, sunt, de asemenea, acreditate în Statele Unite și programele se așteaptă să continue acolo.

Fluxul de știri
0