Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când se vor căsători homosexualii în Moldova?

© Sputnik / OsmatescoValeriu Ghilețchi
Valeriu Ghilețchi  - Sputnik Moldova
Abonare
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluție prin care cere Guvernelor statelor membre să legalizeze căsătoriile între persoanele de același sex și să ofere dreptul homosexualilor să adopte copii.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o rezoluție prin care cere Guvernelor statelor membre să legalizeze căsătoriile între persoanele de același sex și să ofere dreptul homosexualilor să adopte copii. Documentul "Referitor la Viața Privată și de Familie: Îndeplinirea Egalității indiferent de Orientarea Sexuală", a fost adoptat cu 67 de voturi. Împotrivă au votat 14 țări, inclusiv Republica Moldova. Ce va face Republica Moldova: va legaliza căsătoriile între homosexuali? Și dacă da, atunci în ce condiții? Despre consecințele acestei rezoluții, pentru țara noastră, au vorbit, în cadrul emisiunii "ATITUDINI", deputatul Valeriu Ghilețchi și jurnaliștii Cezar Salagor și Dragoș Dumitriu.

Teoretic, rezoluțiile APCE nu sunt obligatorii. Statele membre ale Consiliului Europei au libertatea să decidă aplicarea acestor recomandări. Pe de altă parte, valorile promovate de Uniunea Europeană sunt mai presus decât interesele naționale ale țărilor care fac parte din comunitate. Ca urmare, orice țară care tinde să adere la UE, trebuie să ajusteze legislația națională la cea europeană, inclusiv în domeniul drepturilor și libertăților minorităților sexuale. Autoritățile de la Bruxelles nu fac excepții, iar partidele politice care susțin vectorul european al Republicii Moldova înțeleg foarte bine că, mai devreme sau mai târziu, vor trebui să respecte toate cerințele impuse de UE. De aceea, chiar dacă politicienii nu vor să recunoască, în condițiile în care promovează politici de integrare europeană a țării și beneficiază de suportul UE, ei își asumă și responsabilitatea, pe termen de lungă durată, să legalizeze căsătoriile dintre homosexuali.

"Susținerea financiară a Moldovei de către UE este gestionată de grupuri de lobiști. Noi nu cunoaștem toate detaliile: cum se negociază, ce se negociază. Politicienii când merg la Bruxelles sunt întrebați, în primul rând, cum sunt aplicate politicile egalității de gen. Ei nu se grăbesc.  Primele marșuri ale homosexualilor în Republica Moldova au fost șocante. În prezent, vedem că oamenii nu se mai miră. Cunoaștem cu toții teoria ferestrei overton", a explicat jurnalistul Cezar Salagor.

Deputatul Valeriu Ghilețchi este însă optimist. Politicianul consideră că legalizarea căsătoriilor între homosexuali nu va fi admisă de clasa politică din Republica Moldova. În acest context, el a invocat exemplul Ungariei și Țărilor Baltice, care se opun politicilor UE, dacă sunt subestimate interesele și valorile naționale.  

"Rămân pro-european, deși am fost mereu pe poziții conservatoare. Cred că țări precum România, Polonia, Ungaria, Țările Baltice au suficiență voință politică pentru a schimba lucrurile în Uniunea Europeană. Este nevoie însă de solidaritate și îndrăzneală pentru a merge împotriva curentului. Bătălia va continua și, cu siguranță, vor exista și alte presiuni. Dar dacă ne consolidăm forțele, vom reuși să promovăm valori conservatoare într-o Europă modernă, valori care contribuie la dezvoltarea unei societăți", a menționat Valeriu Ghilețchii.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0