Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Au rămas zile numărate când poți face asta: Sunt vizați toți proprietarii de arme

© SputnikВооруженное нападение
Вооруженное нападение - Sputnik Moldova
Abonare
Toți posesorii de arme sunt obligați să se prezinte la Poliție pentru verificări: autoritățile au anunțat data limită și ce riscă dacă nu vor respecta acest lucru.

CHIȘINĂU, 21 oct — Sputnik. Toate persoanele fizice şi juridice care deţin în posesie arme sunt obligați de oamenii legii să vină până pe 25 octombrie inclusiv, la sectorul de poliţie în a căror rază de competenţă teritorială îşi au domiciliul ori sediul. Posesorii de arme urmează a fi verificați dacă respectă condiţiile legale pentru deţinerea ori portul şi folosirea armelor.

Cei care nu vor face acest lucru în termenul stabilit, riscă să fie privați de dreptul de deţinere, port şi folosire a armelor şi muniţiilor.

Заседание Парламента 27.09.2018 - Sputnik Moldova
Societate
Discuții aprinse despre arme în Parlamentul de la Chișinău

Totodată, Poliția precizează că cei care au pierdut dreptul de deținere a armelor sau le-a fost anulat permisul de port-armă, vor putea obține dreptul de procurare a armelor letale şi neletale supuse autorizării şi, după caz, permisul de port-armă, peste o perioadă de 5 ani.

De semenea, oamenii legii atenționează c armele pneumatice nu cad sub incidența acestor prevederi, pentru că folosirea lor nu necesită autorizație, constituind doar obiect al declarării, cu respectarea condiţiei că în termen de 10 zile de la data procurării sau intrării în posesie a acestora vor fi declarate la serviciul abilitat al Poliţiei pentru înregistrare şi evidenţă.

Programul de primire a cetățenilor

Militari NATO dislocați în Poloinia - Sputnik Moldova
Societate
Lege: Moldovenii cu pașaport românesc, inclusiv fără domiciliu în România, chemați la arme

În vederea creării condiţiilor accesibile şi optime pentru cetăţeni, precum şi eficientizării mecanismului de primire a documentelor şi eliberare a actelor permisive pentru autorizarea dreptului de procurare, deţinere, port şi folosire, precum şi pentru transportare a armelor cu destinaţie civilă, sunt stabilite zilele şi orele de audienţă a cetăţenilor.

Astfel, eliberarea actelor permisive pentru armele cu ţeava ghintuită ţine de competenţa Secţiei supravegherea circulaţiei armament a Direcţiei generale securitate publică a Inspectoratului General al Poliţiei, care primeşte la audienţă cetăţenii în fiecare zi de marţi, miercuri, joi şi vineri, de la ora 11:00 la 12:00 şi de la 14:00 la 16:00, (str. Aleea Gării 38, mun. Chișinău, din preajma gării feroviare).

Ce acte trebuie prezentate

Pentru obţinerea permisului de armă de tip nou, în cadrul conformării posesorului de armă cu ţeava ghintuită, conform Legii nr. 130 din 08.06.2012, este necesar să fie prezentate următoarele documente:

— copia buletinului de identitate cu suplimentul;
— raportului ofiţerului de sector prin care se confirmă că solicitantul dispune de safeu şi condiţii de păstrare a armei;
— certificatul medical eliberat de către medicul narcolog;
— certificatul medical eliberat de către medicul psihiatru;
— permisul de armă autentic;
— dovada achitării tarifului pentru eliberarea permisului de armă, care constituie 260 lei pentru fiecare unitate de armă, cu achitarea acestora la Moldindconbank, pe contul Inspectoratului General al Poliţiei, pentru arme.

Dacă posesorul armelor întruneşte toate condiţiile legale, se eliberează permis de armă fără termen, care va fi vizat o dată la 5 ani în baza certificatelor medicale privind concluzia narcologică şi psihiatrică, certificatului privind examinarea tehnică periodică a armei, precum şi certificatului privind efectuarea tragerii experimentale, fără preschimbarea permisului de armă şi achitarea unor tarife suplimentare.

Primirea documentelor şi eliberarea actelor permisive pentru armele cu ţeava lisă (inclusiv traumatice) şi pistoalele cu gaze, ţine de competenţa Inspectoratelor de poliţie teritoriale de la locul de trai a solicitantului.

Serviciul supraveghere armament şi activităţi licenţiate al Inspectoratelor de poliţie teritoriale primesc la audienţă cetăţenii în fiecare zi de marţi şi joi de la ora 14:00 la 16:00 şi în fiecare zi de miercuri şi vineri de la ora 9:00 la 12:00, în biroul de serviciu al inspectorului supraveghere armament şi activităţi licenţiate din incinta Inspectoratului de Poliţie.

Actele necesare pentru obţinerea permisului de armă de tip nou

— copia buletinului de identitate cu suplimentul;
— raportului ofiţerului de sector prin care se confirmă că solicitantul dispune de safeu şi condiţii de păstrare a armei;
— certificatul medical eliberat de către medicul narcolog;
— certificatul medical eliberat de către medicul psihiatru;
— permisul de armă autentic;
— dovada achitării tarifului pentru eliberarea permisului de armă, care constituie 260 lei pentru fiecare unitate de armă, cu achitarea acestora la Moldindconbank, pe contul Inspectoratului General al Poliţiei, pentru arme;

— copia carnetului de vânător, în cazul armelor de vânătoare lungi cu ţeavă lisă.

Pentru informaţii, reclamaţii, sugestii, propuneri de instituire a unor mecanisme de eficientizare sunați la numărul de telefon 076745660.

Fluxul de știri
0