Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Politolog turc, despre interesele strategice în regiunea Mării Negre

© Photo : Facebook / Mehmet PerincekMehmet Perincek, Doctor în științe istorice, profesor la Universitatea din Istanbul
Mehmet Perincek, Doctor în științe istorice, profesor la Universitatea din Istanbul - Sputnik Moldova
Abonare
Relațiile dintre Moldova și Turcia au atins un nou nivel strategic. Pentru a afla cum este privită în Turcia dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre, editorialistul Sputnik Moldova a discutat cu politologul turc Mehmet Perincek, doctor în științe istorice, profesor la Universitatea din Istanbul.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și liderul turc Recep Tayyp Erdogan au semnat în această săptămână, la Chișinău, o declarație comună despre parteneriatul strategic dintre țările noastre.

Pentru a afla cum este privită în Turcia dezvoltarea relațiilor dintre Chișinău și Ankara, am discutat cu doctorul în științe istorice, profesor la Universitatea din Istanbul și invitat al Institutului țărilor Asiei și Africii din cadrul Universității de Stat din Moscova, politologul Mehmet Perinchek.

Contextul geopolitic

Президент Турции Реджеп Эрдоган - Sputnik Moldova
Exclusiv: Vizita lui Erdogan în Moldova - rezultate și perspective

- În prezent, suntem martorii unei confruntări de proporții dintre lumea unipolară și a celei multipolare. Ce cale trebuie să aleagă țările noastre, ținând cont de situația curentă din regiune, dar și din lume?

— Atât în lume, cât și în regiunea noastră observăm că sistemul atlantist se apropie de sfârșitul său logic. Putem afirma că am pășit în "epoca eurasianistă". Acest lucru înseamnă că se naște o nouă civilizație. Cea atlantistă s-a întemeiat pe cuceriri, jafuri și exploatare. Noua civilizație se dezvoltă bazându-se pe cooperare. Ea poate fi zidită doar pe temelia statelor naționale, apărării păcii și dezvoltării relațiilor economice. Iată de ce în calea dezvoltării noii civilizații relațiile bilaterale dintre statele regiunii eurasiatice joacă un rol extrem de important. În această lume nouă, Turcia își va găsi prieteni adevărați, așa cum este Moldova. Țara voastră joacă un rol geopolitic foarte important. Ea este cetatea Eurasiei în Occident. Iată de ce eu cred că Moldova este foarte importantă pentru securitatea regiunii Eurasiatice.

- Pornind de la contextul geopolitic descris mai sus, care sunt amenințările comune cu care se confruntă țările noastre și cum ar putea fi depășite?

— Atât Turcia cât și Moldova, dar și întreaga regiune, se confruntă cu o singură amenințare. Implicarea Washingtonului destabilizează regiunea noastră și subminează securitatea țărilor noastre. Păstrarea integrității teritoriale reprezintă principala problemă politică atât pentru Turcia, cât și pentru Moldova. Iar acest lucru este posibil numai prin lupta comună împotriva intervenției atlantice externe. 

Regiunea noastră are nevoie de cooperare

Дорога - Sputnik Moldova
Societate
Moldova va avea legătură directă cu țările din bazinul Mării Negre

Turcia și Moldova, împreună cu alte state eurasiatice, precum Rusia și China trebuie să-și consolideze eforturile pentru a-și asigura securitatea națională și a regională. Aceasta nu este o alegere, este o necesitate și o datorie a guvernelor noastre. Turcia și Moldova, dar și regiunea noastră în întregime, nu au nevoie de concurență, ci de cooperare.

- În cadrul vizitei sale oficiale, președintele Erdogan a subliniat că atât Turcia cât și Moldova se confruntă cu aceeași amenințare teroristă. Ce credeți despre acest lucru?

— Recent, Moldova a alungat mai multe persoane, pe care autoritățile din Turcia le consideră că au legături cu Fethullah Gülen (el este consiedrat în Turcia ca fiind un agent de influenta al serviciilor speciale americane, care a pus la cale în 2014 eșuata tentativă de lovitură de stat din această țară — n.r.) Acesta este un gest foarte însemnat. Trebuie să dezvoltăm cooperarea în această direcție, deoarece ei reprezintă o amenințare comună. Ei pot fi numiți drept forțe operative ale atlantismului în regiunea noastră.

Bazinul mării Negre trebuie să unească țările noastre

- Ce ați putea să ne spuneți despre cooperarea statelor din regiunea bazinului Mării Negre?

The guided missile destroyer USS Carney (DDG-72) - Sputnik Moldova
Rusia
Reacții dure în Rusia față de provocările americane în Marea Neagră

— Marea Neagră — ea este a noastă. Și așa trebuie să rămână. Trebuie să ne opunem planurilor Washingtonului de a folosi Marea Neagră pentru ca să ne dezbine. Marea Neagră trebuie să unească țările noastre, nicidecum să le dezbine.

- Un parteneriat strategic între două state presupune și cooperarea în domeniul economic. Cât de important este acest lucru pentru a face față acelor amenințări cu care se confruntă regiunea noastră?

— Astăzi este la fel de importantă și cooperarea economică, pentru a depăși acele probleme, crize, cu care se confruntă statele eurasiatice. SUA poartă un război economic împotriva statelor noastre și împotriva regiunii noastre. Anume din acest motiv trebuie să punem capăt dominației dolarului și să folosim monedele naționale în comerțul dintre statele noastre.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0