Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Dodon: Parlamentarii declarați proeuropeni nu mai cred în vectorul european

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele a precizat că, potrivit Constituției, acest subiect nu va mai putea fi pus la vot în Parlament pe parcursul unui an.

CHIȘINĂU, 18 oct – Sputnik. Astăzi am văzut cu toții la ce nivel de susținere a ajuns ideea de integrare europeană în Republica Moldova. Așa a reacționat președintele țării, Igor Dodon, la eșecul votului în Parlamentul de la Chișinău cu privire la introducerea sintagmei ”integrarea europeană” în Constituția Republicii Moldova.

”Nici parlamentarii declarați proeuropeni nu mai cred în vectorul european și nu îl vor fixa în Constituție. Nici nu era corect ca ideologia unor partide să devină ideologie de stat, deoarece așa ceva este antidemocratic și împotriva principiului de pluralism de idei”, susține șeful statului.

Președintele a precizat că, potrivit Constituției, acest subiect nu va mai putea fi pus la vot în Parlament pe parcursul unui an.

”Iar după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, înțelegem cu toții că o majoritate proeuropeană nu va mai exista”, crede Dodon.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Fiasco în Parlament: Partidele proeuropene nu susțin integrarea europeană a Moldovei

Cât privește propunerea PD de a organiza un referendum consultativ, șeful statului spune că și Președinția, și Partidul Socialiștilor au certitudinea că votul la referendum va fi negativ, ”deoarece după 9 ani de guvernare așa-zis proeuropeană, cetățenii nu mai au încredere nici în partidele de dreapta, nici în ceea ce propun aceste partide pseudo-europene, iar referendumul va confirma această dispoziție socială”.”Oamenii vor o politică externă echilibrată, stabilirea unor relații bune și în Est, și în Vest: cu Rusia, China, cu Europa și SUA, cu Turcia, cu Uniunea Europeana și Uniunea Eurasiatică, precum și cu alte țări partenere”, concluzionează președintele țării.

Deputații proeuropeni nu au susținut inițiativa de introducere în Constituția țării a sintagmei ”integrarea europeană”

Deputații din Parlamentul de la Chișinău nu au susținut joi, 18 octombrie, proiectul de lege cu privire la modificarea Constituției țării prin care se propune introducerea sintagmei ”integrarea europeană”.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
”Integrarea europeană” în Constituția Republicii Moldova se amână

Inițiativa propusă de democrați a fost votată în prima lectură cu majoritatea voturilor deputaților prezenți în sală. Imediat președintele Parlamentului, Andrian Candu, a propus ca proiectul să fie votat și în lectura a doua, lucru contestat de liberalul Mihai Ghimpu, care a făcut referire la Regulamentul Parlamentului potrivit căruia pentru lectura a doua se oferă anumite zile pentru a propune amendamente. După o pauză, deputații liberali au anunțat că pleacă din sală în semn de protest față de nesusținerea inițiativei PL de a modifica Constituția țării prin introducerea limbii române ca limbă de stat în Republica Moldova. Liberalii au fost urmați de liberal-democrați și de comuniști, care la fel au părăsit sala de ședințe a Legislativului.
În aceste condiții, președintele Parlamentului a supus votului aprobarea în lectură finală a acestui proiect de lege, care a întrunit doar 54 de voturi din cele minim 67 necesare.

La alegerile parlamentare din Moldova ar putea avea loc și un referendum

Președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a anunțat că partidul din care face parte își rezervă dreptul de a organiza un referendum pe marginea subiectului introducerii sintagmei ”integrarea europeană” în Constituția Republicii Moldova.

”PD își rezervă dreptul și examinează posibilitatea ca să inițieze organizarea unui referendum pentru integrarea europeană. Acest referendum ar fi bine să-l organizăm odată cu alegerile parlamentare pentru a economisi bani”, a declarat Candu.

Potrivit președintelui Parlamentului, pe marginea acestui caz urmează să fie consultată și Curtea Constituțională.

Dacă Curtea Constituțională va da aviz pozitiv inițiativei democraților, atunci referendumul ar putea avea loc la 24 februarie 2019, odată cu alegerile parlamentare ordinare.

Proiectul, elaborat de deputații democrați și cei din Grupul Parlamentar Popular European, prevedea completarea Constituției cu un articol nou care stipulează că integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a tării, iar procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene vor fi stabilite de Parlament prin lege organică. Totodată, autorii au propus completarea preambulului Constituţiei cu o propoziţie nouă prin care se va scoate în evidenţă aspiraţiile de integrare europeană a ţării şi promovarea orientării Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european.

Fluxul de știri
0