CHIȘINĂU, 15 oct — Sputnik. Vulcanul Etna, din vestul Siciliei, se deplasează în fiecare an cu câțiva milimetri spre Mediterană. Specialiștii au constatat însă că în prezent aceste mișcări sunt în creștere și pot avea consecințe catastrofale.
Cu o înălțime de 3.300 de metri, Etna este vulcanul activ cel mai înalt din Europa și este celebru pentru erupțiile sale repetate. În viitor, un versant al vulcanului s-ar putea prăbuși în mare, ceea ce ar provoca un tsunami devastator.
De ce alunecă Etna spre mare
Vulcanologii și geologii încearcă să înțeleagă de ce se întâmplă acest fenomen. Până acum, mai multe studii afirmau că erupțiile vulcanice sunt cele care fac ca Etna să se miște. Însă un nou studiu, publicat în revista „Science Advances", spune că de vină ar fi mai degrabă gravitația, citează digi24.ro.
Echipa de cercetători de la GEOMAR, un institut oceanografic din Kiel, Germania, a studiat deplasarea coastei de sud-est a vulcanului. Pe acest versant, ei au amplasat transpondere — niște aparate electronice capabile să depisteze cea mai mică mișcare.
„Studiul arată că versantul alunecă spre mare și că această mișcare afectează o zonă mult mai extinsă decât credeam", a explicat, pentru site-ul american Inverse, Morelia Urlaub, principala autoare a acestui studiu. „Faptul că există mișcare atât de departe de centrul vulcanului (stratul de magmă) înseamnă că nu nivelul magmei este cel care împinge pe orizontală versantul (cum se spunea în trecut), ci că principalul factor al alunecării este gravitația".
Etna s-ar putea prăbuși mai repede decât se aștepta
Morelia Urlaub a avertizat că a existat o creștere a mișcării vulcanului. Potrivit echipei sale de cercetare, mișcări de aproximativ 3,9 cm au fost înregistrate într-o săptămână între 12 mai și 20 mai.
Aceasta este o creștere dramatică față de compensarea medie de 3 până la 5 cm pe an. Echipa Dr. Urlaub a concluzionat că prăbușirea flancului subacvatic al Etnei este mult mai probabil să apară mai repede decât se aștepta. Și, potrivit celor mai recente date, se crede că vulcanul Etna se poate deplasa mult mai rapid — posibil o mișcare bruscă care ar putea provoca un tsunami, citează evz.ro.
Riscul unei catastrofe naturale de proporții
Prăbușirea vulcanului în mare ar putea antrena o catastrofă naturală de proporții.
Într-un alt studiu recent, publicat în primăvară, o echipă de cercetători a analizat mișcările vulcanului Etna cu ajutorul GPS-ului. Potrivit calculelor făcute de oamenii de știință, vulcanul se deplasează cu 14 milimetri pe an.
Este o alunecare imperceptibilă, dar nu e lipsită de riscuri. „S-a întâmplat deja ca vulcanii instabili să se prăbușească", subliniază Morelia Urlaub. „Riscul este ca versantul Etnei să se prăbușească și să antreneze o alunecare de teren. Cum vulcanul este aproape de mare, asta ar putea provoca un tsunami", spune cercetătoarea.
Deocamdată, cercetătorii nu au suficiente informații pentru a determina dacă alunecarea spre mare a vulcanului Etna ar duce la un asemenea dezastru. Pe insula italiană, locuitorii nu percep mișcarea, cel puțin nu direct. Dar unele drumuri sunt frecvent repavate și casele sunt renovate pentru a repara fisurile apărute. Vulcanologii și geologii continuă în acest timp să monitorizeze îndeaproape vulcanul.