Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unul din inculpații în cazul omorului lui Dan Osipciuc ar putea scăpa basma curată

© AP Photo / Peter DejongМужчина в наручниках после задержания полицией
Мужчина в наручниках после задержания полицией - Sputnik Moldova
Abonare
Agentul economic din Hâncești, inculpat în cazul omorului tânărului Dan Osipciuc, a fost lăsat în libertate de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

CHIȘINĂU, 11 oct – Sputnik. Omul de afaceri Amir Rabi, inculpat în dosarul omorului tânărului de 20 de ani din Hâncești, Dan Osipciuc, a fost eliberat. Prima instanță a dat curs cererii avocaților acestuia de a-l elibera din arest la domiciliu. Informația a fost oferită în exclusivitate pentru Sputnik Moldova de procurorul șef al municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefrați.

Curtea de Apel Chișinău a menținut, cu o lună în urmă, în vigoare decizia primei instanțe de a-i schimba inculpatului măsura preventivă din arest în izolator în arest la domiciliu. 

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Exclusiv: Unul dintre autorii omorului lui Dan Osipciuc a fost scos din izolator

Procurorul șef al municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefrați, a declarat pentru Sputnik că organul de urmărire penală va contesta decizia magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, de a-l elibera pe Rabi din arest la domiciliu, pe care acuzatorul de stat îl consideră vinovat de uciderea lui Dan Osipciuc. 

”Noi nu suntem de acord cu această hotărâre. Noi considerăm că el este vinovat. Decizia a fost luată în timpul examinării în fond a cauzei. Cu siguranță noi vom contesta decizia la emiterea sentinței”, a declarat procurorul. 

Cum s-a întâmplat tragedia

În noaptea de 20 spre 21 iunie, tânărul Dan Osipciuc alături de alți doi prieteni de ai săi de aceiași vârstă, toți din Hâncești, au mers să se scalde la o piscină din localitate. La un moment dat, proprietarul bazinului și un polițist, care s-a dovedit a fi șeful Serviciului Poliție Criminală din Hâncești, au început să tragă din două arme în cei trei studenți. Ulterior, polițistul și patronul și-au justificat acțiunile prin faptul că tinerii ar fi pătruns fără voie pe teritoriul centrului de agrement. În urma ambuscadei, tânărul Dan Osipciuc a fost împușcat și a decedat în scurt timp la spital. 

În aceiași noapte, oamenii legii i-au reținut pe șeful Serviciului Poliție Criminală din Hâncești, Ion Cojocaru și pe agentul economic Amir Rabi. Procurorii îl acuză pe polițist de comiterea depășirii atribuțiilor de serviciu, însoțită de aplicarea armei de foc și omorului intenționat al lui Dan Osipciuc, iar pe agentul economic de complicitate la crimă. În prezent, în izolator mai rămâne fostul polițist, iar agentul economic a fost lăsat în libertate de judecătorii de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.  

Ce au stabilit procurorii și ce pedepse vor cere pentru cei doi inculpați 

Potrivit probatoriului, proprietarul i-ar fi cerut polițistului să-l ajute să depisteze şi să-i pedepsească pe cei care intră pe teritoriul bazei de odihnă în afara programului de lucru şi provoacă pagube. Procurorii susțin că, în lipsa unor temeiuri şi împuterniciri legale, în lipsa înregistrării unei sesizări privind comiterea unei infracţiuni, cei doi au organizat o ambuscadă la piscină, cu folosirea armelor din dotare de model „Makarov” şi „Glock-17 PHC 765”.

Pistol - Sputnik Moldova
Societate
Tânărul ucis de un polițist la piscina din Hâncești a fost împușcat din două arme

Procurorii au constatat că cei doi au folosit armele chiar dacă nu exista un pericol iminent pentru securitatea acestora, întrucât nicio persoană aflată pe teritoriul localului nu era înarmată și nu prezinta vreun pericol. Astfel, unul dintre cei trei tineri care se scăldau în acea noapte în bazin a fost grav rănit, decedând la scurt timp la spital.

Întrebat ce pedepse vor cere pentru cei doi acuzatorul de stat în instanță, Ștefan Șaptefrați a declarat că polițistul riscă până la 15 ani de închisoare, iar proprietarul localului ar putea să petreacă următorii 6 ani după gratii.

Fluxul de știri
0