CHIȘINĂU, 20 aug — Sputnik. Procuratura municipiului Chişinău a transmis în judecată cauza penală de învinuire a șefului Serviciului poliţie criminală al Inspectoratului de Poliţie din Hânceşti, Ion Cojocaru, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, însoţită de aplicarea armei de foc şi omor intenţionat al unui tânăr.
Împreună cu poliţistul, pe banca acuzaţilor va compărea şi proprietarul complexului de agrement unde care s-a produs tragedia, Amir Rabi, acesta fiind acuzat de complicitate la crimă.
Potrivit probatoriului, incidentul a avut loc în noaptea spre 21 iunie, când trei tineri, toți de 20 de ani, au decis să se răcorească în piscina complexului, în afara orelor de program şi fără a cere permisiunea administrației centrului de agrement.
Astfel, proprietarul i-ar fi cerut respectivului poliţist să-l ajute să depisteze şi să-i pedepsească pe cei care intră pe teritoriul bazei de odihnă în afara programului şi provoacă pagube.
”Drept urmare, în lipsa unor temeiuri şi împuterniciri legale și în lipsa înregistrării unei sesizări privind comiterea unei infracţiuni, cei doi au organizat o ambuscadă la piscina respectivă, cu folosirea armelor din dotare de model „Makarov" şi „Glock-17 PHC765””, se spune într-un comunicat al Procuraturii Generale.
Oamenii legii au constatat că bănuiții au folosit armele chiar dacă nu exista un pericol iminent pentru securitatea acestora, întrucât nicio persoană aflată pe teritoriul localului nu era înarmată.
Astfel, unul dintre cei trei tineri care se scăldau în acea noapte în bazin a fost grav rănit, decedând la scurt timp.
Poliţistul şi proprietarul centrului de agrement au fost reţinuţi şi până în prezent se află în arest preventiv. Dacă va fi găsit vinovat, poliţistul, care a fost suspendat din funcţie, riscă până la 15 ani privațiune de libertate, iar proprietarul — până la șase ani.
Potrivit legislaţiei în vigoare, cauza penală de învinuire a celor doi inculpaţi a fost expediată pentru examinare Judecătoriei Hânceşti. Concomitent, pentru a asigura caracterul obiectiv, operativ şi imparţial în cadrul examinării respectivei cauze penale, procurorul general, Eduard Harunjen, a înaintat Curţii Supreme de Justiţie un demers în care a solicitat strămutarea examinării acestei cauze penale către o altă instanţă de judecată de acelaşi nivel.