CHIȘINĂU, 10oct — Sputnik. Agenția Servicii Publice amintește că, începând de astăzi, 10 octombrie 2018, cetățenilor cu vârsta de peste 16 ani pot solicita pașapoarte cu termenul de valabilitate de 10 ani.
Prețurile pentru perfectarea documentului au rămas aceleași.
Ce schimbări au intervenit în pașaportul moldovenesc
Termenul de valabilitate al paşaportului cetăţeanului Republicii Moldova va fi extins de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani.
Pașapoartele și buletinele de identitate care vor fi perfectate din această dată nu vor mai include mențiunea privind grupa sangvină. Este vorba atât de paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, cât și de paşaportul diplomatic şi din cel de serviciu.
De asemenea, în noile documente va fi exclusă rubrica "naționalitatea".
Moldovenii pot deține două pașapoarte: în ce condiții le pot obține
Cetățenii Republicii Moldova pot deține concomitent două pașapoarte valabile cu condiția ca datele personale ale titularului să fie identice. Acest lucru este prevăzut de Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte.
Doritorii pot solicita eliberarea unui nou pașaport în timp ce călătoresc, în temeiul pașaportului valabil obţinut anterior. Deţinerea celui de-al doilea paşaport îi oferă posesorului posibilitatea de a solicita obţinerea unei alte vize în timp ce utilizează primul document.
ASP menționează că cererea pentru eliberarea pașaportului cetățeanului Republicii Moldova poate fi depusă la oricare Centru Multifuncțional al Agenției Servicii Publice sau Serviciu eliberare a actelor de identitate, indiferent de locul înregistrării la domiciliu sau la reședință al solicitantului. Pentru a beneficia de această oportunitate, cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate pot să se adreseze la misiunea diplomatică sau oficiul consular al Republicii Moldova din statul de reședință.
Modificări la eliberarea buletinului de identitate
Agenția menționează că, deși cadrul legal național prevede eliberarea buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova de la naștere, conform noilor prevederi, acesta devine obligatoriu pentru persoanele care au atins vârsta de 16 ani.
În vederea asigurării echității tuturor cetățenilor și accesibilității în vederea realizării drepturilor lor indiferent de locul aflării, noile modificări reglementează eliberarea, la solicitare, a buletinului de identitate provizoriu persoanelor care au emigrat autorizat și s-au stabilit cu traiul permanent pe teritoriul altor state, dar din anumite circumstanțe se află temporar pe teritoriul Republicii Moldova.