Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De astăzi, în Moldova începe eliberarea noilor pașapoarte: Tot ce trebuie să știți

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport
Pașaport - Sputnik Moldova
Abonare
Pașapoartele care vor fi eliberate începând cu data de 10 octombrie vor fi valabile timp de 10 ani.

CHIȘINĂU, 10oct — Sputnik. Agenția Servicii Publice amintește că, începând de astăzi, 10 octombrie 2018, cetățenilor cu vârsta de peste 16 ani pot solicita pașapoarte cu termenul de valabilitate de 10 ani.

Prețurile pentru perfectarea documentului au rămas aceleași.

Ce schimbări au intervenit în pașaportul moldovenesc

Termenul de valabilitate al paşaportului cetăţeanului Republicii Moldova va fi extins de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani.

Pașaport - Sputnik Moldova
Societate
Nu vom mai plăti pentru programarea prealabilă la perfectarea pașaportului

Pașapoartele și buletinele de identitate care vor fi perfectate din această dată nu vor mai include mențiunea privind grupa sangvină. Este vorba atât de paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, cât și de paşaportul diplomatic şi din cel de serviciu.

De asemenea, în noile documente va fi exclusă rubrica "naționalitatea".

Moldovenii pot deține două pașapoarte: în ce condiții le pot obține

Cetățenii Republicii Moldova pot deține concomitent două pașapoarte valabile cu condiția ca datele personale ale titularului să fie identice. Acest lucru este prevăzut de Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte.

Doritorii pot solicita eliberarea unui nou pașaport în timp ce călătoresc, în temeiul pașaportului valabil obţinut anterior. Deţinerea celui de-al doilea paşaport îi oferă posesorului posibilitatea de a solicita obţinerea unei alte vize în timp ce utilizează primul document.

Pașaport - Sputnik Moldova
Politică
Cel mai "tare" pașaport: Țările în care moldovenii pot călători fără vize

ASP menționează că cererea pentru eliberarea pașaportului cetățeanului Republicii Moldova poate fi depusă la oricare Centru Multifuncțional al Agenției Servicii Publice sau Serviciu eliberare a actelor de identitate, indiferent de locul înregistrării la domiciliu sau la reședință al solicitantului. Pentru a beneficia de această oportunitate, cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate pot să se adreseze la misiunea diplomatică sau oficiul consular al Republicii Moldova din statul de reședință.

Modificări la eliberarea buletinului de identitate

Agenția menționează că, deși cadrul legal național prevede eliberarea buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova de la naștere, conform noilor prevederi, acesta devine obligatoriu pentru persoanele care au atins vârsta de 16 ani.

În vederea asigurării echității tuturor cetățenilor și accesibilității în vederea realizării drepturilor lor indiferent de locul aflării, noile modificări reglementează eliberarea, la solicitare, a buletinului de identitate provizoriu persoanelor care au emigrat autorizat și s-au stabilit cu traiul permanent pe teritoriul altor state, dar din anumite circumstanțe se află temporar pe teritoriul Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0