Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul va audia miercuri informații cu privire la privatizarea ”Air Moldova”

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Responsabili de la Ministerul Economiei și Infrastructurii și Agenției Proprietăți Publice vor veni miercuri, 10 octombrie, în Parlament unde vor prezenta informații cu privire la privatizarea Companiei Aeriene ”Air Moldova”.

CHIȘINĂU, 9 oct – Sputnik. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe va desfășura, în cadrul ședinței de miercuri, audieri cu privire la rezultatul concursului comercial de privatizare a complexului patrimonial unic ÎS Compania Aeriană ”Air Moldova. 

Potrivit agendei ședinței comisiei, informația va fi prezentată de responsabili de la Ministerul Economiei și Infrastructurii și Agenției Proprietăți Publice.

Самолет - Sputnik Moldova
Premieră: Compania de stat ”Air Moldova” este scoasă la privatizare

În urma concursului comercial de privatizare a Companiei Aeriene ”Air Moldova”, Comisia pentru desfășurarea concursurilor comerciale și investiționale de privatizare a proprietății publice a desemnat drept câștigător compania ”Civil Aviation Group” S.R.L. Valoarea tranzacției  de vânzare–cumpărare a depășit suma de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat. Restul sumei au reprezentat datoriile ”Air Moldova”, pe care investitorul s-a obligat să le achite. Cumpărătorul și-a asumat și obligația soluționării problemelor de operare și de dezvoltare a Companiei.

Guvernul a decis să scoată la privatizare compania aeriană pentru a evita falimentul acesteia. În ultimii ani, rezultatele activității companiei au înregistrat un declin continuu. În anul 2015, ”Air Moldova” a avut pierderi în mărime de 227 de milioane de lei,  în anul 2016 – profit în mărime de 8,54 de milioane de lei, în anul 2017 pierderi în mărime de 190,4 milioane de lei. În primul semestru al anului 2018, datoriile întreprinderii  constituiau 1,283 de miliarde de lei. 

Câștigătorul concursului și-a asumat obligația dezvoltării infrastructurii ”Air Moldova”, extinderea rețelei de rute, sporirea fluxului de pasageri, modernizarea și mărirea flotei, a personalului aeronautic, precum și a piloților şi echipajelor  de cabină.

Самолет - Sputnik Moldova
Cu cât a crescut bugetul de stat în urma vânzării Air Moldova

Compania ”Civil Aviation Group” este fondată de un grup de investitori între care cota cea mai mare este deținuta de compania cu renume internațional ”Blue Air”. Aceasta este una dintre cele mai importante companii de pe piața avia din România, care deține 30 de nave de tip Boeing și acoperă în prezent 80 de destinații. Asociați ai Companiei ”Civil Aviation Group” sunt și două persoane fizice, cetățeni ai Republicii Moldova cu experiența în domeniul aviației de peste 20 de ani.

Investitorul s-a obligat să lanseze șapte curse noi până la finele anului 2019 şi patru rute noi în 2020. În anul 2021 este preconizată deschiderea zborurilor pe distanțe lungi către SUA, Canada, China şi zborurilor pe distanțe medii. În plus, este planificată creșterea frecvențelor pe o serie de destinații existente. 

În scopul asigurării operării non-stop pe toată rețeaua de destinații, ținând cont de fluxul de pasageri în creștere, numărul de aeronave operate se va mări treptat, astfel încât către anul 2021 flota ”Air Moldova” va număra 14 aeronave.

Ce condiții trebuie să respecte cel care va cumpăra ”Air Moldova”>>>

”Civil Aviation Group” planifică extinderea personalului aeronautic cu 10 echipaje suplimentare până în 2021. Astfel, numărul de piloți și echipaje de cabină va crește de la 180, în anul 2018, până la 380 de angajați — în 2021.

Pentru formarea și pregătirea periodică a personalului, până în anul 2023, cumpărătorul și-a propus alocarea mijloacelor financiare în sumă de circa 3,5 milioane de euro.

”Civil Aviation Group” și-a mai asumat obligația de a menține în continuare și dezvolta statutul ”Air Moldova” de companie națională și operator național.

Fluxul de știri
0