Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premieră: Compania de stat ”Air Moldova” este scoasă la privatizare

© Sputnik / Miroslav RotariСамолет
Самолет - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru prima dată, statul scoate la privatizare și ÎS Compania Aeriană ”Air Moldova”. Vezi câți bani cere pentru întreprindere.

CHIȘINĂU, 26 iul – Sputnik. Guvernul scoate pentru prima dată la privatizare Întreprinderea de Stat ”Air Moldova”. Agenţia Proprietății Publice (AAP) anunță organizarea, începând cu data de 27 iulie a unei runde de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat.

Pentru prima dată, se va expune la privatizare și ÎS Compania Aeriană ”Air Moldova”, reieșind din necesitatea atragerii capitalului privat pentru modernizarea flotei aeriene, îmbunătățirea calității serviciilor prestate și extinderea gamei de servicii atragerii pasagerilor.

Жилой дом - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Casele și apartamentele vor putea fi privatizate mai ușor

Ofertele pentru privatizarea ÎS Compania Aeriană ”Air Moldova” pot fi depuse în perioada 27 iulie – 4 septembrie. În urma ofertelor depuse va fi organizat un concurs comercial.  În același pachet cu ”Air Moldova”, Agenţia Proprietății Publice include alte 11 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice), printre care ÎS ”Fabrica de sticla din Chișinău”, ÎS ”Combinatul poligrafic din Chișinău” și ÎS Hotelul ”Zarea”.

Prețul total de expunere al bunurilor la concurs comercial constituie 526 253 800  de lei.

În perioada 3 –7 septembrie, pe piața reglementată prin intermediul Bursei de Valori se vor desfășura licitații „cu strigare” pentru vânzarea pachetelor de acțiuni ale statului din 21 de societăți pe acțiuni, dintre care 16 majoritare, inclusiv: SA “Barza Albă”, SA “Tutun-CTC”, precum și 11 pachete de acțiuni din entitățile de întreținere a drumurilor. Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la prețul inițial de vânzare, constituie  983 553 665 de lei.

Аукцион - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Statul scoate la vânzare un şir de proprietăţi, printre care SA Tutun şi UNIC

Repetat se vor expune la concurs investițional cinematografele „Prut” din Fălești și „Patria” din Leova. Pentru privatizarea cinematografelor condiția de bază este transformarea lor în centre de cultură și agrement. Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare al bunurilor expuse la concurs investițional constituie 1 715 000 lei, volumul minim al investiţiilor  este de 800 de mii de lei, cu realizarea în decursul a 3 ani.

La data de 5 septembrie se va desfășura licitația „cu strigare” pentru privatizarea a 16 complexe de bunuri imobile, 12 întreprinderi de stat și un obiect nefinalizat. Termenul limită de depunere a cererilor  este  4 septembrie, ora 16:00. Prețul total de expunere al bunurilor  la licitație „cu strigare” este de 63 462 200 de lei.

Potrivit APP, estimativ, prețul de expunere la privatizare a bunurilor proprietate de stat în cadrul acestei runde constituie 1 574 984 665 de lei.

În conformitate cu Legea bugetului de stat pentru anul 2018, în rezultatul privatizării, cumpărătorii achită impozitul privat în mărime de 1 procent de la valoarea fiecărei tranzacții.

Comunicatele informative privind expunerea bunurilor proprietate publică la privatizare vor fi publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova la 27 iulie 2018.

Fluxul de știri
0