Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cu cât a crescut bugetul de stat în urma vânzării Air Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariСамолет
Самолет - Sputnik Moldova
Abonare
Compania Aeriană ”Air Moldova” a fost vândută la prețul de 1,2 miliarde de lei, din această sumă – 50 de milioane vor ajunge în bugetul de stat.

CHIȘINĂU, 3 oct – Sputnik. În urma concursului comercial de privatizare a complexului patrimonial unic – Î.S. Compania Aeriană ”Air Moldova”, Comisia pentru desfășurarea concursurilor comerciale și investiționale de privatizare a proprietății publice a desemnat drept câștigător compania ”Civil Aviation Group” S.R.L.

Potrivit Agenției Proprietăți Publice, valoarea tranzacției  de vânzare–cumpărare depășește suma de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite. Cumpărătorul și-a asumat și obligația soluționării problemelor de operare și de dezvoltare a Companiei.

Air Moldova - Sputnik Moldova
Ce condiții trebuie să respecte cel care va cumpăra ”Air Moldova”

Expunerea la privatizare a întreprinderii de stat Air Moldova a fost determinată de necesitatea salvgardării companiei aeriene și evitarea falimentului acesteia. În ultimii ani, rezultatele activității acesteia denotă un declin continuu, înregistrând în anul 2015 pierderi în mărime de 227 de milioane de lei,  în anul 2016 – profit în mărime de 8,54 de milioane de lei, în anul 2017 pierderi în mărime de 190,4 milioane de lei. În primul semestru al anului 2018, datoriile întreprinderii  constituiau 1,283 de miliarde lei, fiind în creștere cu 169 de milioane de lei față de începutul anului de gestiune, iar rezultatul exercițiului financiar din primul semestru este negativ, estimându-se la 160 de milioane de lei, la aceasta adăugându-se pierderile din anii precedenți.

Câștigătorul concursului și-a asumat obligația dezvoltării infrastructurii Companiei Air Moldova, extinderea rețelei de rute a companiei aeriene, sporirea fluxului de pasageri pe principalele direcții existente, operate de Compania aeriană Air Moldova, modernizarea și mărirea flotei, a personalului aeronautic, precum și a piloților şi echipajelor  de cabină.

Compania Civil Aviation Group  SRL este fondată de un grup de investitori între care cota cea mai mare este deținuta de compania cu renume internațional Blue Air. Aceasta este una dintre cele mai importante companii de pe piața avia românească, care deține 30 de nave de tip Boeing și acoperă în prezent 80 de destinații. Asociați ai Companiei Civil Aviation Group SRL sunt și două persoane fizice, cetățeni ai Republicii Moldova cu experiența în domeniul aviației de peste 20 de ani, coproprietar al Companiei aeriene AMS Airlines Air Charter (Georgia) și expert financiar, președinte al unei companii de consultanță din SUA.

Conform Strategiei de dezvoltare a Companiei Air Moldova, ”Civil Aviation Group” S.R.L. urmează să lanseze șapte rute noi până la finele anului 2019 şi patru rute noi în 2020. În 2021 este preconizată deschiderea zborurilor pe distanțe lungi către SUA, Canada, China şi zborurilor pe distanțe medii. În plus, este planificată creșterea frecvențelor pe o serie de destinații existente. Activitățile respective se vor baza pe fluxurile reciproce de trafic de călători între țările CSI şi europene, transformând astfel Aeroportul Chișinău într-un hub internațional de aviație.

În scopul asigurării operării non-stop pe toată rețeaua de destinații, ținând cont de fluxul de pasageri în creștere, numărul de aeronave operate se va mări treptat, astfel încât către anul 2021 flota Companiei AIR Moldova va număra 14 aeronave.

”Civil Aviation Group” S.R.L. planifică extinderea personalului aeronautic cu 10 echipaje suplimentare până în 2021. Astfel, numărul de piloți şi echipaje de cabină va crește de la180, în anul 2018, până la 380 angajați — în 2021.

Pentru formarea și pregătirea periodică a personalului, până în anul 2023, cumpărătorul și-a propus alocarea mijloacelor financiare în sumă de circa 3,5 milioane de euro.

”Civil Aviation Group” S.R.L. și-a asumat obligația de a menține în continuare și dezvolta statutul ”Air Moldova” de companie națională și operator național, ceea ce va alinia Republica Moldova la standardele internaționale și va asigura o activitate eficientă în interesul cetățenilor.

Fluxul de știri
0