Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De săptămâna viitoare, moldovenii vor avea altfel de pașapoarte

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport
Pașaport - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pașapoartele și buletinele de identitate care vor fi perfectate din această dată nu vor conține un șir de mențiuni, care sunt în actele de identitate perfectate până la 10 octombrie.

CHIȘINĂU, 5 oct – Sputnik. Din data de 10 octombrie, intră în vigoare noile modificări la legislația cu privire la actele de identitate din sistemul național de pașapoarte. Potrivit acestor schimbări, termenul de valabilitate al pașaportului cetățeanului Republicii Moldova va fi extins de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani. 

Pașapoartele și buletinele de identitate care vor fi perfectate din această dată nu vor mai include mențiunea privind grupa sangvină. Este vorba atât de pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, cât și de pașaportul diplomatic și cel de serviciu.

Pașaport - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cât va costa pașaportul moldovenesc în anul 2018

Alte modificări presupun aplicarea în exclusivitate a semnăturii titularului care a împlinit vârsta de 14 ani — vârstă prevăzută pentru dobândirea capacității de exercițiu limitată. În cazul titularului cu vârsta sub 14 ani și al celui care nu poate aplica semnătura sa se va aplica un simbol special în condițiile stabilite de Guvern.

De asemenea, va fi exclus cuvântul ”naționalitatea” din actele de stare civilă.

Modificările în actele de identitate se mai referă și la redarea completă a noțiunii numărului de identificare de stat al persoanei fizice, la buletinul de identitate provizoriu, autoritatea care eliberează actele de identitate, obligativitatea eliberării buletinelor de identitate.

Noile modele ale actelor de identitate moldovenești nu vor influența costul acestora. Prețul buletinului de identitate și a pașapoartelor noi va rămâne același ca și până acum. 

Exclusiv: Actele de identitate ale cetățeanului Republicii Moldova se schimbă>>>

Tariful pentru perfectarea buletinului de identitate în termen de 30 de zile va rămâne 130 de lei, în 15 zile – 200 de lei, în 5 zile – 390 de lei, în 24 de ore – 520 de lei, în 6 ore – 650 de lei, iar în 3 ore – 780 de lei.
Perfectarea pașaportului în termen de 30 de zile va costa 850 de lei, în 15 zile – 1060 de lei, în 10 zile – 1280 de lei, în 5 zile – 1490 de lei, în 24 de ore – 1700 de lei, în 6 ore – 2130 de lei, în trei ore – 2550 de lei și într-o oră – 2980 de lei.
Fluxul de știri
0