Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât va costa pașaportul moldovenesc în anul 2018

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport
Pașaport - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Începând cu anul 2018, cetățenii Republicii Moldova își vor perfecta acte de identitate de tip nou

CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. În anul 2018, urmează să fie perfectate acte de identitate moldovenești de tip nou. 

Potrivit unei noi legi, din buletinul de identitate, pașaport, pașaportul diplomatic și pașaportul de serviciu va fi exclusă mențiunea cu privire la grupa sanguină. 

O altă schimbare care este propusă în actele de identitate se referă la semnătura titularului. Din buletinele de identitate și pașapoartele moldovenești va fi exclus și cuvântul ”naționalitate”. 

Deputații mai propun extinderea termenului de valabilitate al pașaportului cetățeanului Republicii Moldova de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani. 

Buletin de identitate - Sputnik Moldova
Societate
Guvernul a decis: Pașapoartele moldovenești vor fi schimbate

Modificările în actele de identitate se mai referă la redarea completă a noțiunii numărului de identificare de stat al persoanei fizice, la buletinul de identitate provizoriu, autoritatea care eliberează actele de identitate, obligativitatea eliberării buletinelor de identitate.

Documentele de tip nou vor fi eliberate doar după ce Guvernul va elabora un Regulament în acest sens. 

Unul din autorii proiectului, Sergiu Sârbu, a declarat pentru Sputnik că, cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla din anul 2018. 

Totodată, actele de identitate actuale vor rămâne valabile până la expirarea termenului acestora. 

Noile modele ale actelor de identitate moldovenești nu va influența costul acestora. Prețul buletinului de identitate și a pașapoartelor noi va rămâne același ca și până acum. 

Tariful pentru perfectarea buletinului de identitate în termen de 30 de zile va rămâne 130 de lei, în 15 zile – 200 de lei, în 5 zile – 390 de lei, în 24 de ore – 520 de lei, în 6 ore – 650 de lei, iar în 3 ore – 780 de lei. 

Perfectarea pașaportului în termen de 30 de zile va costa 850 de lei, în 15 zile – 1060 de lei, în 10 zile – 1280 de lei, în 5 zile – 1490 de lei, în 24 de ore – 1700 de lei, în 6 ore – 2130 de lei, în trei ore – 2550 de lei și într-o oră – 2980 de lei. 

Fluxul de știri
0