Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

A atentat la securitatea națională a Republicii Moldova, folosind paravanul unionismului

© Sputnik / Miroslav RotariУнионисты отмечают 100-летие "унири"
Унионисты отмечают 100-летие унири - Sputnik Moldova
Abonare
Unul dintre cei mai aprigi unioniști a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova. Acesta este bănuit că intenţiona să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.

CHIȘINĂU, 2 oct – Sputnik. Unionistul George Nicolae Simion, cetățean român, a fost declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova și a primit interdicție de intrare și ședere în țara noastră pe o perioadă de 5 ani.

Birou Vamal Albița, România - Sputnik Moldova
Scandal la hotarul moldo-român. La fața locului a venit șeful Poliției de Frontieră

George Nicolae Simion este liderul Platformei Unioniste ”Acțiunea-2012”, care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România. Simion a fost unul dintre organizatorii mai multor manifestații unioniste la Chișinău, ultima dintre ele a avut loc pe data de 1 septembrie. Atunci marșul unionist a ieșit de sub control și s-a transformat într-o acțiune care a destabilizat ordinea publică, potrivit Poliției de la Chișinău. 

Înainte de aceasta, Simion a organizat la hotarul Republicii Moldova cu România mai multe acțiuni care au dus, de asemenea, la perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere.

Decizia luată de Biroul Migrație și Azil al Republicii Moldova de a-l declara pe Simion persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova se bazează pe articolul 55 din Legea cu privire la regimul străinilor în Republica Moldova. 

Полиция разогнала унионистов - Sputnik Moldova
Societate
Unioniștii vor trebui să plătească o amendă pentru că au blocat un drum național

Potrivit acestui articol, declararea străinului persoană indezirabilă este o măsură asigurătorie de autoritate, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică. 

Simion a fost însoțit aseară de angajații Biroului Migrație și Azil până la hotarul cu România. 

Potrivit legislației naționale, perioada pentru care un străin poate fi declarat persoană indezirabilă este de la 5 la 15 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului cu o nouă perioadă cuprinsă între aceste limite, în cazul în care se constată că motivele care au determinat luarea acestei măsuri nu au încetat. 

Măsura declarării străinului persoană indezirabilă se consemnează în Sistemul informaţional integrat automatizat în domeniul migraţiei şi azilului.

 

 

Fluxul de știri
0