Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cancerul mamar poate fi prevenit: Iată cum pot fi salvate vieți

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaOperation
Operation - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Octombrie este "Luna Internațională a Conștientizării Cancerului Mamar".

CHIȘINĂU, 1 oct — Sputnik. Anual, în octombrie este marcată Luna Internațională a Conștientizării Cancerului Mamar, instituită de către Organizația Mondială a Sănătății pentru a atrage atenția populației la importanța prevenirea acestei maladii.

Laborator - Sputnik Moldova
Cele mai agresive forme de cancer: Tratarea va fi posibilă în curând

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial și constituie 30% dintre toate neoplaziile feminine. Pe glob la fiecare 3 minute este diagnosticată cu cancer la sân o femeie, iar la fiecare 14 minute una decedează din această cauză.

În Republica Moldova, cancerul mamar ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate circa 1000 cazuri noi anual. Este îngrijorător faptul că, acest numărul acestora este în creștere, astfel încât, dacă în 2015 au fost diagnosticate cu această maladie 1013 paciente noi, în 2016, au fost luate la evidență 1170 paciente noi, iar în 2017 s-au înregistrat 1118 cazuri conform Registrului Național de Cancer. Din păcate aproape 10 la sută dintre acestea pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei, cauza principală fiind diagnosticarea tardivă a bolii. Vârsta medie fiind de 50 ani.

Larisa Catrinici - Sputnik Moldova
Bolnavii de cancer pot fi tratați în Moldova, nu cheltuiți sume enorme peste hotare

Depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat, motiv pentru care medicii le recomandă femeilor peste 20 ani, autoexaminarea, prin palparea sânilor în fiecare lună, iar în cazul în care se descoperă anomalii, este necesară adresarea imediată la medicul de familie. Femeilor peste 35 de ani este recomandabil să efectueze o mamografie cel puțin o dată la trei ani pentru a se asigura că sunt sănătoase sau o dată în an, după vârsta de 40 ani.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în comun cu IMSP Institutul Oncologic, pe parcursul lunii octombrie, vor desfășura un șir de activități de informare a populației, la nivel național, printre care:

— în fiecare zi de joi, pe parcursul lunii octombrie, în cadrul Institutului Oncologic, vor fi organizate școli cu pacienții, unde medicii mamologi va oferi informații despre prevenire, grupuri de risc, tratament, instruiri de auto-control;

Табачная фабрика - Sputnik Moldova
Societate
Aceste țigări provoacă cel mai agresiv cancer la plămâni

— consultații gratuite oferite de medicii mamologi, în perioada 8-12 octombrie, în mun.Bălți, mun. Cahul, mun. Comrat UTA Gagauzia, iar în săptămâna 15-19 octombrie, în cadrul Asociațiilor Medico-Teritoriale din sectoarele municipiului Chișinău: Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana, Rîșcani. Orarul consultațiilor fiind în zilele de luni până joi, în intervalul de ore 9.00- 14.00.

— în cadrul instituțiilor de învățământ vor fi organizate seminare și şedinţe informative, iar în cadrul instituțiilor medicale și sociale vor fi realizate campanii de informare și comunicare prin distribuirea materialelor informative și seminare.

Pentru informarea și conștientizarea importanței prevenirii cancerului mamar, prin auto-examinare și control medical anual, clădirea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va fi iluminată în roz, timp de o lună, semn al luptei împotriva cancerului la sân.

Fluxul de știri
0