Directoarea Institutului Oncologic din Republica Moldova, Larisa Catrinici, a declarat pentru Sputnik Moldova că unii pacienți se grăbesc să apeleze la tratamente costisitoare peste hotarele țării, fără a se informa despre posibilitățile pe care le au instituțiile medicale de la noi.
"Este o categorie de oameni care, atunci când află diagnosticul oncologic, nici nu se mai adresează la instituțiile medicale din țară, acești oameni se gândesc din start că ar fi mai bine să facă un tratament peste hotare. De multe ori însă se întorc la noi și regretă că au cheltuit sume colosale pentru același tratament pe care l-ar fi primit în Moldova. Recunosc că sunt mulți care mă telefonează și mă întreabă unde ar fi mai bine să plece, la ce clinică de peste hotare. Eu încerc să-i conving că ar putea face tratamentul și la noi" spune Larisa Catrinici.
Specialistul susține că în cazul în care Institutul Oncologic nu are capacitatea de a acorda asistența medicală necesară, atunci această instituție apelează la suportul Ministerului Sănătății.
"Noi îi ajutăm pe pacienți chiar și atunci când instituția noastră nu mai are capacitate să le ofere tratamentul necesar, facem un demers către Ministerul Sănătății care, în unele cazuri, acoperă cheltuielile pentru tratament în afara țării " menționează Catrinici
Larisa Catrinici spune că pacienții ar trebui să se informeze mai bine despre tratamentele pe care le pot efectua în Republica Moldova, astfel vor economisi timp și bani.
Autor: Cristina Bumbu-Dănuță