CHIȘINĂU, 8 aug — Sputnik. Savanții subliniază că „țigările ușoare" au filtrul dotat cu găuri ce permit, precum susțin producătorii, curățarea fumului de smoală, nicotină și alte substanțe cancerigene, înainte ca acesta să pătrundă în plămâni.
Producătorii acestor țigarete susțin că fumul lor este diluat cu aer curat înainte de inhalare, iar asta îl face mai puțin dăunător.
Sursa citată scrie că producătorii de țigarete au reușit și de această dată să-i mintă pe medici și pe fumători, prin faptul că i-au convins că aceste țigări sunt mai puțin dăunătoare pentru sănătate.
Însă datele obținute după o serie de teste au arătat că există o legătură clară între aceste „găuri prietenoase" și epidemia de adenocarcinomă din ultimele două decenii, a declarat Peter Shields de la universitatea Ohio.
Cercetările le-au permis savanților să constate că reducerea cantității de smoală și a altor substanțe periculoase ce pătrund în plămâni prin inhalarea fumului de țigară nu a condus la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului.
"Filtrul modifică felul în care arde tutunul, îmbogățind fumul cu cancerigene, iar fumătorii fumează mai des. Asta permite ca fumul să pătrundă în părțile cele mai adânci ale plămânilor, unde și se formează adenocarcinoma", susțin savanții.
În opinia savanților, aceste filtre trebuie interzise, iar fumătorii trebuie informați corect despre pericolul „țigărilor ușoare", despre care ei habar nu au.