Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Concluziile comisiei de anchetă: Cine este vinovat în cazul bărbatului decedat în stradă

© Sputnik / Miroslav RotariСкорая помощь
Скорая помощь - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comisia de anchetă internă instituită de ministerul de resort a stabilit toate aspectele care au cauzat decesul unui bărbat de 65 de ani în strada Lech Kaczynski. Trei persoane au fost demise.

CHIȘINĂU, 27 sept — Sputnik. Comisia de anchetă internă, instituită de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecție Socială, a evaluat toate probele de documentare privind cazului bărbatului decedat în stradă, echipajul salvării ajungând la acesta abia peste 40 de minute.

Serviciul 112 - Sputnik Moldova
Societate
Culmea iresponsabilității: Serviciul 112 ne îndeamnă să chemăm un taxi în loc de ambulanță

Ministerul de resort a făcut publice într-un comunicat aspectele constatate de comisia de anchetă, care au cauzat decesul pacientului:

— Operatorul 112 nu a respectat Regulamentul de interacțiune între Serviciul Național Unic pentru apelurile de urgență 112, ceea ce a determinat o conduită eronată a cazului la toate etapele;

— A avut loc tergiversarea de alocare a resursei de intervenție (trimiterea ambulanței) de către serviciul substațiunii Asistență Medicală de Urgență (AMU) Centru a Dispeceratului pentru gestionarea apelurilor medicale de urgentă, iar medicul superior a Departamentului de dispecerat nu a asigurat manevrarea operativă a cazului conform celor șapte apeluri repetate;

— În urma analizei documentației medicale și a notelor explicative a echipei AMU, dar și contrapunerea acestora cu datele GPS a ambulanței s-au depistat date raportate eronat, în special a orei de deplasare și de sosire a ambulanței la locul solicitării;

— Echipa AMU, ajungând la locul solicitării, au documentat de facto moartea clinică a pacientului, dar nu a inițiat acțiunile de resuscitare cardiorespiratorie și cerebrală conform Protocoalelor Clinice Naționale. Adițional, medicul a avut o comunicare defectuoasă, lipsită de deontologie și etică medicală cu persoanele aflate care au apelat serviciul 112.

Cadavru la o morgă - Sputnik Moldova
Societate
E recunoscut oficial: În Moldova oamenii mor pentru că salvarea nu vine la timp

În baza raportului Comisiei și a evidențelor documentate au fost dispuse sancțiuni disciplinare pentru responsabili ai serviciilor 112 și AMU, dar și pentru angajații care au produs erori în executarea obligațiilor de serviciu. Astfel, mustrare aspră i-a fost aplicată medicului superior de la Departamentul Dispecerizare AMU, vicedirectorului pe logistică CNAMUP, secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecție Socială responsabil de Asistența Medicală, dar și directorului Serviciului Unic de Urgență 112.

Totodată, vicedirectorul responsabil de AMU Chișinău, dispecerul de la Departamentul Dispecerizare AMU și medicul din echipei AMU vizată au fost demiși.

Amintim că, un bărbat de 65 de ani a murit vineri seara, 20 septembrie, în cartierul Telecentru din mun. Chișinău în timp ce ambulanței i-a luat peste 40 minute ca să ajungă la locul solicitării.
Cazul a ajuns și în vizorul șefului Cabinetului de Miniștri, Pavel Filip. El a menționat că în acest caz nu poate fi invocată explicația că nu sunt suficiente mașini.

"În acel moment erau 4 mașini libere și 10 mașini erau în sectorul Centru al Capitalei", a precizat premierul.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a adresat o sesizare și către Procuratura Generală ca să investigheze acest caz și prin prisma posibilă de responsabilitate penală.

Fluxul de știri
0